Hlavní navigace

NEC odhalí nelegální kopii videa do dvou vteřin

10. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

NEC pracuje na technologii, která má spasit filmový a televizní průmysl – dokáže totiž v jednotkách vteřin odhalit nelegální kopie videa. Vytváří jakýsi digitální otisk či podpis každého snímku, ve kterém do 76 bajtů uloží informace o rozdílech jasů mezi různými bloky v obraze. Tato technologie je odolná vůči rekompresi, umístění vodoznaků či log a také natočení obrazu kamerou (napřů v kině).

Průměrná úspěšnost detekce je 96 %, přičemž falešná detekci ilegálního obsahu se povede v pěti případech z milionu. Video by mělo být identifikovatelné po dvou vteřinách (60 snímcích), vše s minimálními nároky na výkon.

S novou technologií by YouTube ubylo práce. Teď probíhají kontroly poloautomaticky, případně s manuálně s vyžádáním vlastníků práv.

To přesvědčilo i komisi ISO/IEC, která tuto technologii zahrnula do standardu MPEG-7 jako Video signature tools. Ten není běžným formátem pro kompresi obrazu nebo zvuku, ale má sloužit pro uchovávání popisů – metadat. Ale ne ledajakých, analýzou multimédií by mělo být možné identifikovat i jednotlivé osoby ve filmu, písničku a podle toho pak vyhledávat. Můžete to nazvat třeba sémantickým videem.

CS24

Zatím není jasné, kdy se Video signature tools a MPEG-7 vlastně dostane do provozu. NEC chce technologii prezentovat tento týden v Japonsku, standard by měl být zveřejněn v září 2010. Pokud začnou tyto otisky používat filmová studia a zapojí se také video-portály jako YouTube, zkrátí to dobu zjištění původu videa a jeho následné zablokování. Ale nejvíce dat nejspíše uniká přes torrenty, Rapidshare a podobné služby. Na to je MPEG-7 krátký.

Zdroj: NEC