Hlavní navigace

Něco na odlehčení: Casemodding 2.0, aneb takhle určitě ne

14. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Práce servisního technika v oboru IT je pro mnohé naše čtenáře vysněným povoláním. Na první pohled to tak jistě může vypadat – každodenní kontakt s moderními technologiemi, přístup k všemožnému hardwaru i softwaru, to je přeci něco, co v jiných zaměstnáních nedostanete.

To je ovšem zcela idealizovaný a mírně řečeno naivní pohled na svět. Kromě všudypřítomného stresu (všechno musí být hned) se technik musí také potýkat s různými divotvornými kreacemi „garážových techniků“ či „šikovných“ zákazníků, při jejichž spatření soudného člověka přechází zrak.

Tento článek vznikl jako volné pokračování původní bastlírny a RTFM, které měly poměrně velký ohlas. Není divu – cizímu neštěstí se umíme smát velmi nahlas. Následující fotografie byly pořízeny při návštěvě mého bývalého kolegy v servisu.

Zákazník počítač donesl s tím, že padá do modré smrti krátce po startu systému. Nám se jej nepodařilo nejdřív ani zapnout, jelikož při přepravě vypadla grafická karta ze slotu (jen hlupák by k jejímu upevnění použil šroubek).

Honba za vzduchem

Systém chlazení je vždy třeba důkladně promyslet, základní principy však pochopí všichni. Důležité je nestavět vzduchu do cesty žádné zbytečné překážky. Mistr však nepřemýšlel nad uklizením přebytečné kabeláže, problém viděl v něčem úplně jiném. Mřížka na ventilátoru zdroje jistě závratně zvedala teplotu ve skříni.

Možná byste mohli namítnout, že mřížka může vytvářet aerodynamický hluk a tento krok tedy nebyl úplně mimo. Byl, jelikož počítač i přesto vydával hluk jak vzlétající letadlo.

Pimp my case
Pimp my case

Leze, leze po železe…

Nemusíte být Sherlock Holmes, abyste zjistili, že použitá základní deska nepatří k originálním dílům v této značkové sestavě. Skříň byla uzpůsobena výhradně pro použití konkrétních komponent. I s tímto problémem se samozvaný opravář vypořádal.

Deska se do připravené pozice nacpe pod tlakem, i když se jí nechce. Co nejde silou, půjde ještě větší silou. Problém nastane až ve chvíli, kdy si chcete na počítači pustit nějakou tu hudbu a zjistíte, že nemáte jak, protože konektory se krčí za I/O panelem.

Hudbu možná ještě oželíte, ale když vás stejným způsobem vypeče i síťový konektor, to už jde všechna sranda stranou. Po půl hodině se probudíte z transu a s hrůzou si uvědomíte, že v ruce svíráte pilník a pilový plátek. Pomsta budiž vykonána!

Pimp my case
Povšimněte si nadbytečných USB portů

Máme kontakt

Další indicie nám napovídá, že půvedně ve skříni trpěla deska formátu AT. Jak známo, systém zapínání byl tehdy trochu jiný a originální tlačítko tak neplnilo svou funkci správně.

Nevadí, znalec v oboru si poradí, přece se nebude hned kupovat nový case. Bohatě stačí vyvést od desky dva drátky a spínací mechanismus je na světě. Reset je stejně jen pro blbečky. Všimněte si důmyslného systému uchycení.

Pimp my case
Toto řešení bych si nechal patentovat

Dvakrát měř, jednou řež

Zpět ale do útrob této týrané skříňky, je toho ještě mnoho k vylepšení. Je totiž jasně známo, že jednoduchá řešení bývají nejlepší. K čemu vám tedy proboha bude koš na pevné disky a disketové mechaniky, když máte disk jediný?

Nezbývá, než se opět vloupat tátovi do kufříku s nářadím a pohrát si. Vzhledem k tomu, že koš je připevněn nýty, šroubovák potřebovat nebudete. Vystačíte si s pilovým plátkem a kombinovanými kleštěmi. Nezapomeňte si však dát vydatnou snídani, protože tohle bude opravdu dlouhý den…

Pimp my casea

Pimp my case
Pimp my case

Pimp my case
Pimp my case

Pimp my case

Kam s tím diskem?

Tři dny průběžného pilování a ohýbání plechu tam a zpátky, doufajíce v rychlou únavu materiálu se vyplatily. V case je teď tolik místa, že by se do něj vešla další deska. To ale vůbec není špatný nápad! Vím, co budu dělat příští víkend.

KL24

Teď mě ale omluvte, musím běžet do obchodu koupit redukční ližiny pro pevný disk, jelikož všechny 3,5" pozice jsou „obsazené“.

Pimp my case   

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku