Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Teď už nebudou ani SSD a HDD. Nová kryptoměna se těží pomocí disků, Číňani je prý skupují. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 19. 4. 2021 21:06

    Radek Holeček

    DedekHrib:
    Rozdílů mezi kryptobublinou a hypotéční bublinou je hrozně moc. V podstatě je rozdílné úplně všechno. Takový nejzásadnější rozdíl je v tom, že kryptoměny mají naprosto spekulativní rating, tedy investují do nich jen ti, kdo opravdu spekulují. U těch cenných papírů zajištěných hypotékami to bylo přesně opačně. Ty cenné papíry měly nejvyšší ratingy, což znamenalo, že je mohou do svých bilancí kupovat penzijní fondy, banky a jiné serióznější instituce. A to byl problém. Ty hypotéky se dostaly do bilancí těch, kteří měli nastavenou minimální míru rizika. Když zkrachuje jednotlivec, co dal všechno do kryptoměn, nic se nestane. Když zkrachuje banka, tak tím ovlivní tisíce až miliony další subjektů. A zatím asi nehrozí, že by banky v nějak velké míře do kryptoměn šly. Ony je začaly či začnou prodávat svým klientům, což je v pořádku, pokud o to klienti vysloveně žádají, ale samy do nich své rezervy dávat nebudou.