Hlavní navigace

Nehalem: fotky CPU a desky

24. 2. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před týdnem jsme vám ukázali první fotky procesoru architektury Nehalem (jádro Bloomfield) z jeho zadní strany, nyní už se na XtremeSystems objevila i fotografie strany s rozvaděčem tepla a mimořádně výrazným označením vzorku Intelu (Intel Confidential):

Druhá fotografie v dobré kvalitě ukazuje dvouprocesorovou serverovou základní desku Gigabyte 7TESN-RN určenou právě pro řadu Bloomfield.

Zdroj: XtremeSystems

Abyste nemuseli hledat ve starších aktualitách, zopakujme si, co se vlastně za kódovými označeními Nehalem a Bloomfield skrývá:

Procesory architektury Nehalem by měly být prvními desktopovými procesory Intelu s integrovaným paměťovým řadičem (tedy řešením, jaké známe už delší dobu z Athlonu 64) a čtyřjádrové procesory by měly být tzv. „nativními čtyřjádry“ (znáte pro změnu poprvé z Phenomu).

Čtyřjádrové procesory rodiny Nehalem s kódovým označením Bloomfield pak budou podporovat osm vláken a tedy jader bude virtuálně osm (podobnou technologii jste potkali u procesoru Intel Pentium 4 – HyperThreading). Tyto procesory pak budou mít dokonce tříkanálový řadič DDR3, propustnost tak může být až o 50 % vyšší. Vzorky Bloomfieldu už měl mít Intel na přelomu roku a pro procesor je určeno pouzdro LGA 1366.


Text.Zdroj: HKEPC

Produkce se čeká až na konci tohoto roku. Intel pro procesor vyvíjí čipset Tylersburg a nadále počítá s jižním můstkem ICH10. TDP tohoto procesoru je stanoveno na 130 W. Ve spoluprácí se severním můstkem nabídne až 32 PCIe linek v různém rozložení.

Lynnfield se od špičkového Bloomfieldu liší tím, že nemusí mít podporu osmi procesových vláken a také bude mít jen dvoukanálový řadič pamětí. Společně s nejnižším procerom řady, Havendale, bude do patice LGA 1160 a podporovat 16 PCIe linek. Lynnfield má TDP 95 W.

Havendale v sobě integruje grafické jádro a TDP tohoto dvoujádrového procesoru s podporou až čtyř vláken má být 75 W.

Vzorky Lynnfieldu a Havendale přijdou na svět v druhé polovině letošního roku, produkce se čeká v první polovině roku 2009.


Jádro Nehalemu je 2,5× větší než jádro Penrynu. Zdroj: ChipHell

Níže najdete onen inkriminovaný screenshot z Cpu-Z a Windows Task Manageru, který ukazuje v akci zřejmě dva procesory Bloomfield (16 vláken) na serverové dvouprocesorové desce. Takt 2,13 GHz nám při změnách architektury o výkonu mnoho neprozradí, skoro se až nezdá, že by Intel zůstal u jména Core 2. Dalších 7 přidaných instrukcí SSE4 se zřejmě skrývá pod názvem SSE4.2. Všimněte si také nízké hodnoty napětí 0,975 V:

MMF24


Dva procesory Bllomfield na screenshotech. Zdroj: ChipHell

Zdroj: HKEPC, ChipHell, PC Games Hardware

Autor článku