Hlavní navigace

Nejbohatší člověk planety letí příští měsíc do vesmíru. Jeff Bezos bude členem vůbec první posádky Blue Origin

7. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: Blue Origin
Jeff Bezos dnes na Instagramu oznámil, že příští měsíc poletí do vesmíru ve své vlastní lodi New Shepard. Půjde o vůbec první lidskou posádku u společnosti Blue Origin, která zatím nebyla tak úspěšná jako SpaceX. Musk sám se ovšem do vesmíru tolik nehrne a hodlá být až v některé z budoucích posádek. Bezos letí hned s první posádkou.

Start je naplánovaný na 20. července, což je jen pár dní po jeho oznámeném konci v roli CEO Amazonu. Jeffu Bezosovi je 57 let. Spolu s Bezosem by měl letět i jeho bratr. Další místenka se aktuálně prodává v dražbě, kde je aktuální cena 2,8 milionu dolarů. Oznámení si můžete pustit na videu na Bezosově účtu na Instagramu. V kapsli je pro posádku celkem šest míst, což znamená ještě další tři členy posádky.

Jeff Bezos je i po rozvodu stále nejbohatším mužem planety s majetkem okolo 187 miliard dolarů. Nedávno však oznámil, že satelity pro jeho projekt satelitního internetu vynese do vesmíru z technických důvodů jiná společnost, než jeho vlastní Blue Origin.

Elon Musk již dříve uvedl, že by se rád do vemísru či přímo na Mars také rád podíval, ale určitě nebude mezi prvními. Jeff Bezos ho tak v tomto předstihne a poletí hned prvním letem. Také Richard Branson se chystá letět na hranici vesmíru se svou společností Virgin Galactic, ale jeho rakety zatím řídí jen testovací piloti.

KL24

Nejde o úplně první start, raketa má za sebou již několik testovacích letů. Ve výšce 100 kilometrů nad zemí, což je obecně uznávaná hranice vesmíru, navíc pobudou jen 11 minut. Raketa se oddělí již dříve a poté se kapsle na padácích snese zpět na zemi.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jeff Bezos (@jeffbezos)

zdroj: CNN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.