Hlavní navigace

Názory k článku 7 tipů na nejlepší fotoaparát – kompakt nebo ultrazoom [Vánoce 2017]

  • 28. 11. 2017 15:50

    ElPavel (neregistrovaný)

    V roce 2006 jsem si koupil Fujifilm FinePix S6500fd a dodnes to je nejlepší digitální foťák co doma máme. A to i přesto, že v roce 2013 jsem koupil Nikon 1 a protože mne okamžitě zklamal tak i Nikon 5100. Místo malé brašny, jsem na lov fotech začal chodit s velice těžkým batohem s mnoha objektivy. Investice za desítky tisíc a výsledky horší, než se starým Fujifilmem, především po stránce ostrosti a rychlosti, a v šeru přestává úplně fotit. A udělal jsem opravdu hodně fotek, při všech možných nastaveních. Nikon 5100 byl v roce 2012 v ČR vyhodnocen jako nejlepší středoformátová zrdcadlovka a byly na něj napsané oslavné články. A na to jsem se tehdy bohužel chytil. Dal jsem na názor jiných. Od té doby, už nevěřím žádným článkům na téma nejlepší foťák. Můj budoucí foťák si vyberu na základě vlastního velice pečlivého výběru a především osobní zkušenosti s kvalitou snímků. Pozn.: Článek zde napsaný se mi líbí a nic proti němu nemám.

  • 29. 11. 2017 0:12

    Tetřev (neregistrovaný)

    P900 jsem koupil cca před týdnem. Dojmy:
    - Tohle nemůžu namontovat na stativ, vždyť to neunese.
    - Je to vážně, vážně obrovský foťák. A těžký.
    - Dělá překvapivě dobré snímky i za horších podmínek, v tom bude postprocessing.
    - Je v tom postprocessing, ale velká část jde vypnout.
    - I po vypnutí dělá překvapivě dobré snímky.
    - Focení měsíce je neuvěřitelně zbytečné a přitom tak úžasné...
    - Na maximální zoom se prakticky nedá fotit z ruky, stativ nebo minimálně monopod je nutností.
    - I na maximální zoom překvapivě dobře ostří - v rámci možností a cenové hladiny jsou výsledné fotky při maximálním přiblížení úchvatné.
    - Objektiv má celkem dobrou světelnost, tohle je nad očekáváním.
    - Občas je složitější zaostřit, ale paradoxně se to stává někde kolem cca 50x přiblížení. Ostření na max i při menším přiblížení je téměř okamžité.
    - Šum při vyšším ISO je nepříjemný a docela výrazný. Vyšší chápejme už 400, to je taková hraniční hodnota, kdy jsou fotky ještě použitelné. Při vyšším ISO už je třeba zapomenout na to, že z toho vyleze něco seriozního hodné vytištění na stěnu. Pro běžné fotky z dovolené to stačí, ale na nic alespoň trochu seriozního už to prostě nebude.

    Závěrem:
    V ceně kolem 15k si neumím představit univerzálnější foťák s odpovídajícím poměrem cena:výkon:kvalita. Přesto obsahuje hromadu funkcí, které využije málo kdo a chybí mu například sáňky na připojení blesku, což je obrovská škoda.
    Tenhle foťák se nesnaží být profesionálním nástrojem. Tak se na něj musí nahlížet. Je to univerzál, kterej se hodí naprosto na všechno, ale nic nebude dělat výborně, všechno bude "chvalitebné". Nicméně kdo kupuje kompakt/ultrazoom, ani nemůže čekat, že kupuje něco na profi užití.
    Já ho vybral hlavně proto, že je to unikátní kousek techniky. Na trhu nemá konkurenci a nejspíš ji mít nikdy nebude, protože extrémní zoom prostě není něco, co bychom na trhu potřebovali. Kvalita fotek je za mě naprosto dostatečná pro potřeby běžného nadšence, tady není moc co řešit. Jsou na trhu kvalitnější kompakty, v téhle ceně se dají koupit základní zrcadlovky, ale nic z toho nedokáže tak uchlácholit hravou duši technologického nadšence, jako P900. Koupil jsem jednou a koupil bych znova. Stařičká zrcadlovka mi nejspíš bude nadále sloužit na všechny trochu důstojnější snímky lépe, ale na dovolenou a většinu akcí odteď beru jen devítikilo.

  • 30. 11. 2017 16:49

    kopula03

    A právě proto je dobře, že nevěříte reklamám a marketingu. Každý by si měl pořídit zařízení, na které stačí, a ne to nejlepší na trhu. Zrcadlovka vyžaduje daleko větší vklad fotografa do focení (případně i postprocesu) než kompakty a ultrazoomy konstruované pro uživatele, kteří nechtějí nic řešit, jen mačkat spoušť. Když se tito lidé stejně (neinformovaně) pustí do focení se zrcadlovkou, nemůže to dopadnout dobře. Čili bych vaše tvrzení opravil. Fujifilm FinePix S6500fd je nejlepší fotoaparát pro vás. Někdo jiný, kdo si umí fotoaparát nastavit a zvolit vhodný objektiv, může mít zcela jiného favorita. Když se mě někdo ptá, jaký fotoaparát si má pořídit, vždycky mu kladu otázku, jestli se opravdu moc chce učit fotit a mít focení alespoň jako příležitostného koníčka. Pokud nechce, poradím mu mobil nebo nějaký kompakt z tohoto výběru. Pokud chce, má na výběr z širokého spektra systémových fotoaparátů s výměnnými objektivy, ze začátku to ale nejspíš bude stát za starou bačkoru. Výsledky přijdou až časem.