Hlavní navigace

Nejlepší freeware pro řešení problémů s Windows

20. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Řešení problémů s počítačem je vždy jednou z činností, k nimž se přistupuje, až když jde do tuhého. Pokud se do takové situace dostanete, přijde vhod řešení, u kterého nezkoušíte, ale sázíte na jistotu. Připravili jsme proto pro vás seznam programů, s nimiž díky jejich licenci můžete pracovat kdykoliv a okamžitě, bez jakýchkoliv omezení.

1. Sysinternals Process Explorer

Tato výrazně lepší alternativa Správce procesů je naprostou nezbytností pro všechny, kdo mají rádi věci pod kontrolou. Můžete ji používat samozřejmě pospolu s běžným Správcem úloh, ale vzato kolem dokola, proč používat jednodušší nástroj, když jsou k dispozici i komplexnější aplikace.

Procesy aplikace standardně zobrazuje ve stromové struktuře (lze změnit), okamžitě je tedy vidět, které spolu souvisí. V horní části najdete graf využití CPU, historii I/O nebo historii fyzické RAM. Na jakoukoliv z těchto položek lze klepnout a vyvolat tak zvětšený náhled ve stylu záložky Výkon, jakou znáte z běžného Správce úloh. O procesech je zde velké množství detailů: přístupová práva, přístup k síti, z jakého programu byla aplikace spuštěna a další. Vlákna lze likvidovat po jednom nebo po celých větvích najednou. Velmi praktické je i nalezení procesu na základě umístění kurzoru na vybrané okno.

2. System Information for Windows

Zřejmě žádnému jinému freewarovému nástroji se nepodařilo vtěsnat do jediného EXE souboru tolik jako právě tomuto. SIW je schopen nahradit klidně i 10-12 jiných specializovaných programů. SIW toho umí opravdu mnoho, takže jen namátkou: zobrazuje licenční čísla aplikací, testuje nainstalovaný hardware, zjišťuje teploty zařízení, katalogizuje informace o kodecích apod.

Možnosti SIW jsou rozděleny do celkem 4 základních kategorií: software, hardware, síť + další nástroje. Stačí klepnout vlevo na libovolnou z položek a pravé okno se rázem zaplní příslušnými daty a funkcemi.

Zastavte se chvíli u poslední položky nástrojů (Tools). Najdete zde kupříkladu: Eureka (zobrazí obsah hesel v políčcích zobrazujících standardně jen hvězdičky), je tu nástroj k odeslání wake-up packetu po LAN na MAC adresu dle výběru, BIOS dumping, šifrování i dešifrování, test zatížení CPU a opravdu mnoho dalšího.

K menším nevýhodám aplikace patří snad jen to, že se jedná převážně o výhradně informační nástroj, který často nezvládne věc nastavit – kupříkladu pokud uživatel zatouží po vypnutí ActiveX, potřebuje k tomu jiný program typu ActiveXHelper.

3. BlueScreenView

Jestli je něco mezi uživateli ohledně Windows opravdu maximálně nepopulární, pak jde bez pochyby o modrou obrazovku smrti (Blue Screen of Death či zkráceně „BSOD“). Kromě faktu, že z BSOD většina lidí zpravidla nepozná, kde nastala chyba, je situace ještě ztížena tou věcí, že některé BSOD mají více příčin. I když se dnes BSOD obecně vyskytují trochu méně, nežli za časů prvních Windows, stále se ještě nejedná o vyhubený druh, nástrojem k analýze BSOD proto rozhodně nic nepokazíte. Kdykoliv totiž k BSOD dojde, její výsledky jsou uloženy do souboru, který lze dodatečně analyzovat.

BlueScreenView funguje velmi snadno – aplikace prohledá váš systém a jestliže tyto soubory najde, vyhotoví z nich report, který si můžete buď přečíst, anebo uložit do HTML. Kromě informací o předávaných parametrech, aktivních DLL atd. je zde i seznam zařízení/periferií, které byly v čas pádu aktivní. Logy o pádech lze analyzovat také ve formě externích souborů přinesených odjinud či nacházejících se na PC, ke kterému máte na síti právo přistupovat.

K menším mouchám aplikace patří zejména to, že reporty i vypsané stacky bere výhradně jako samostatné a namísto jednoho vytiskne dva soubory.

4. Sysinternals Autoruns

Další z velkých nepříjemností na platformě Windows je to, že řada programů si při instalaci samovolně vecpe do sekce „Automaticky spustit po startu“ leccos otravného. Prim zde hrají zejména tiskárny a scannery, které často trvají na instalaci mnoha rezidentních utilit (poté typicky sídlících na liště), které mají z hlediska průměrného uživatele značně pochybné využití.

Titul Sysinternals Autoruns řeší přesně tento problém a to ve formě maximálně přehledné – aplikace totiž organizuje svoje výpisy do záložek členěných dle typu (přihlašování, služby, Explorer, Internet Explorer, ovladače), není tím pádem problém odebrat se rovnou do oblasti, která vás zajímá. S pomocí programu lze deaktivovat určité věci i bez toho, aniž by bylo nutno je smazat. Přímo z programu lze také dohledat záznam v registru týkající se příslušné věci nebo položku vyhledat na Google.

Aplikace Sysinternals Autoruns je k dispozici kromě tradiční verze také ve formě přijatelné pro příkazovou řádku, takže ji lze využívat ve skriptech a všechny nástroje dále automatizovat.

5. WinDirStat

Dříve či později vyvstane před každým uživatelem PC osudová otázka typu „Kam se ztratilo všechno moje volné místo?“. Odpověď na ni vám hravě odhalí aplikace WinDirStat, která vygeneruje jednoduše pochopitelný grafický report o využití disků. I naprostý systémový amatér tak okamžitě vidí, že je v tom či onom adresáři ukryt nějaký obří soubor.

Aplikace se obsluhuje velice snadno: stačí vybrat diskové jednotky a poté je nechat zanalyzovat. To obvykle trvá pár minut, takže než se tak stane, klidně se věnujte něčemu užitečnějšímu – odepište na e-mail apod. Jakmile se zobrazí výsledky, na libovolnou část grafu lze klepnout myší a zobrazit si tak složku, v níž se přerostlý soubor nalézá.

6. Unlocker a OpenedFilesView

Další se situací, na kterou většina z vás jistě někdy narazila, se týká nemožnosti smazat určitý soubor, který je zpravidla otevřený nějakou aplikací. To lze vyřešit buď postupným zavíráním všech oken, nebo instalací aplikace Unlocker, která běží na pozadí a přidává do Exploreru svoji kontextovou nabídku. Jestliže pak někdy uživatele zajímá, co blokuje konkrétní soubor, zkrátka po pravém klepnutí myší na něj zvolí z kontextového menu Unlocker a je to (uzamčený soubor lze zkopírovat, jde též "odstřelit" okupující proces či přímo zrušit uzamčení souboru).

V tomto ohledu poslouží také nástroj OpenedFilesView - ten pro změnu zobrazuje neustále aktualizovaný seznam všech souborů, které jsou toho času zamčeny stávajícími běžícími procesy. Seznam jde samozřejmě třídit a prohledávat. Jednou z nevýhod aplikace je to, že má naprosto mizernou podporu 64bitových verzí.

CS24

Zdroj: InfoWorld