Hlavní navigace

Nejlepší Gen5 SSD přichází? Samsung konečně vydá vlastní špičkové SSD využívající PCIe 5.0

Sdílet

Zdroj: Samsung
Nový highend Samsungu přinese zbrusu nový 5nm řadič a umožní používat rozhraní PCIe 5.0 ×4 s rozumnou spotřebou. Jeho modul by mohl být to, co konečně udělá z Gen5 SSD praktickou věc.

Od vydání prvních SSD využívajících PCI Express 5.0 je provází jeden problém – vysoká spotřeba, která u modulů s řadičem Phison E26 vede k přehřívání nebo dokonce zasekávání systému, případně potřebě aktivního chlazení. „Gen5“ SSD se kvůli tomu zatím moc neprosazují. Nové modely by to ale měly zlepšit a vypadá to, že by situaci mohl zachránit Samsung, jehož highendové PCIe 5.0 ×4 SSD by už konečně mělo mířit na trh.

Samsung je jeden z nejpopulárnějších a také dlouhodobě oceňovaný výrobce SSD, bohužel ale opět má zpoždění v nástupu nové generace PCI Expressu. Verzi 5.0, která přináší dvojnásobnou propustnost na jednu linku proti PCIe 4.0 jeho SSD dosud nevyužívají, přestože možnost provozovat SSD s PCIe 5.0 ×4 je zde od roku 2021 (s omezeními na platformě LGA 1151) až 2022 (plnohodnotně na AM5). Firma zatím vydala jen pomalejší levný model Samsung SSD 990 Evo, kde ale má využití PCIe 5.0 s jen dvěma linkami spíš podružnou roli.

PM9E1

Teď ale Samsung oznámil highendové SSD, které by mělo být konečně jeho skutečným kandidátem do soutěže o trůn nejvýkonnějších Gen5 SSD. Jmenuje se PM9E1, podle tohoto označení nejde o SSD pro retailový (samostatný) prodej, ale o model pro OEM trh, tedy určený pro výrobce hotových počítačů a notebooků.

Firma ještě SSD přímo neodhalila nebo neuvedla na trh v běžném smyslu, ale oznámila, že spustila jeho sériovou výrobu, takže by se mělo během pár až několika měsíců začít objevovat v různých PC a noteboocích.

Samsung PM9C1, OEM moduly s rozhraním PCIe 4.0 ×4

Samsung PM9C1, OEM moduly firmy s rozhraním PCIe 4.0 ×4, které by měly být obdobou retailového SSD 990 Evo. Mají ale o generaci novější (V7) 176vrstvou NAND a vyšší výkon

Autor: Samsung

Samsung vždy pro OEM trh uvádí separátní modely s podobnými nerozluštitelnými názvy, a pro retailový trh vychází varianty s jiným označením. Jak se bude jmenovat taková verze od PM9E1, to těžko říct, protože poslední highendový model generace s PCIe 4.0 se jmenuje SSD 990 Pro. Novinka by mohla být SSD 1000 Pro, ale značení se dost možná úplně změní. Každopádně by ale oznámení OEM varianty modulu mělo znamenat, že se blíží i takový volně prodejný modul pro standardní prodejní kanály. Práce na obou verzích určitě běží současně.

Technické parametry

PM9E1 bude NVMe modul s rozhraním PCIe 5.0 ×4 a osmou (V8) generací V-NAND s 236 vrstvami (pravděpodobně se zápisem TLC). Řadič bude vlastní vývoj od Samsungu a zřejmě také tou nejzajímavější věcí na tomto SSD. Má totiž jít o čip vyráběný 5nm procesem, což by z něj dělalo řadič s nejpokročilejší technologií (Phison E26 je 12nm čip), která bude klíčová pro nízkou spotřebu. Podle Samsungu bude mít SSD špičkový výkon a nejlepší energetickou efektivitu na trhu. Ideálně bychom si přáli, kdy se povedlo spotřebu dostat na úroveň předchozí PCIe 4.0 generace (SSD 980 Pro, SSD 990 Pro) a aby se tato SSD dala bez problémů nasazovat v noteboocích. Ale zatím čísla nemáme.

Výkonem má Samsung PM9E1 útočit na dnešní úplně nejrychlejší SSD. Jeho rychlost sekvenčního čtení má být až 14,5 GB/s a rychlost sekvenčního zápisu až 13,0 GB/s (toto bude údaj pro zápis do pseudoSLC cache, jako obvykle). Zatím ale nemáme údaje o výkonu v náhodném přístupu (IOPS).

SSD PM9E1 se budou vyrábět v kapacitách 512 GB, 1 TB, 2 TB a 4 TB a mělo by jít o standardní NVMe moduly M.2 s délkou 2280. Pro OEM trh nebudou opatřené chladičem, eventuální retailová varianta se v tom ale může lišit. Zajímavá novinka bude ochrana před útoky modifikujícími firmware SSD (Firmware Tampering Attestation), patrně pomocí kryptografického ověřování podpisu a hlášení případných nesrovnalostí hostitelskému PC přes Security Protocol and Data Model (SPDM) 1.2.

Podle výrobce mají tato SSD být ideální pro AI zařízení, kterým například umožní nahrát extrémně velké AI modely do paměti velmi rychle (díky oné sekvenční rychlosti až 14,5 GB/s). Je to samozřejmě úlitba aktuální mánii okolo umělé inteligence, toto SSD samozřejmě bude vhodné i pro obvyklé ne-AI aplikace. Kdy se mají tyto moduly objevit reálně na trhu (v počítačích), zatím ale Samsung neříká.

CS24

Samsung nicméně není jedinou nadějí na PCIe 5.0 SSD s rozumnou spotřebou (a zahříváním). Vyšší efektivitu by měl dosáhnout také řadič SiliconMotion SM2508. Ten sice nebude na tak pokročilé technologii, ale také by snad měl umožnit stavbu rozumně uchladitelných modulů, které nebudou potřebovat ventilátor a snad budou i kompatibilní s notebooky. Tento řadič SiliconMotion bohužel bude na trhu až roky po Phisonu E26, ale podle aktuálních zpráv by SSD s ním konečně měly být blízko vydání. Snad tedy nový Samsung bude mít konkurenci od většího počtu výrobců (SiliconMotion je nezávislý dodavatel řadičů, na nichž staví SSD všemožní další výrobci, podobně jako u Phisonu).

Konec topení u PCIe 5.0 SSD. Výkonný řadič Silicon Motion SM2508 má spotřebu jen 3,5 W Přečtěte si také:

Konec topení u PCIe 5.0 SSD. Výkonný řadič Silicon Motion SM2508 má spotřebu jen 3,5 W

Zdroj: Samsung, via: techPowerUp