Hlavní navigace

Nejlepší internetový prohlížeč současnosti je...

17. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Každý má svůj oblíbený webový prohlížeč, na který nedá dopustit. Někteří z nás střídají více prohlížečů - buď proto, že se jednoduše zajímají o jejich novinky a vylepšené funkce, nebo z praktických důvodů a toho, že si ve své funkční výbavě nejsou všechny prohlížeče rovny. Základní webové prohlížeče, se kterými se dnes v prostředí Windows setkáte, jsou tyto:

  • Windows Internet Explorer 8
  • Mozilla Firefox 3.5
  • Opera 10.10
  • Google Chrome 4
  • Apple Safari 4

Seznámení s prohlížeči

Kromě nich je tu také celá řada odvozených prohlížečů - máme tu povedený Maxthon, který vznikl jako nadstavba pro Internet Explorer a dnes spolupracuje i s jádry dalších prohlížečů. Jsou tu minimalistický K-Meleon, Flock a celá řada dalších prohlížečů používajících jádro od Mozilly. Snad jen Opera a Safari nemají své notoricky známé odvozeniny.

Seznámení s prohlížeči

Historie Internet Exploreru se začíná psát od roku 1995, kdy se jeho první verze objevila ve Windows 95. Druhá verze byla uvolněna později v témže roce a podporovala také počítače Macintosh. Internet Explorer 3 byl od základů přepsán a mimo jiné nabídl vývojářům možnost vytvářet pro něj doplňkové moduly. V roce 1997 následovala čtvrtá verze s podporou DHTML, pětka přišla v roce 1998 a Internet Explorer 6 s kontroverzními barevnými ikonkami přišel v roce 2001. Poté vývoj tohoto prohlížeče na delší dobu ustrnul, Microsoft to napravil zhruba v době vydání Windows Vista s Internet Explorerem 7. Aktuální verze tohoto prohlížeče má číslovku 8.

Mozilla Firefox je zhruba o devět let mladší, než jeho největší konkurent, Internet Explorer. Verze 1.0 spatřila světlo světa v roce 2004, ovšem jeho vývoj sahá o něco dále. Firefoxu předcházel balík Mozilla Suite zahrnující webový prohlížeč, poštovní program a další nástroje. Z webového prohlížeče v tomto balíku se vyvinul samostatný program s označením Phoenix, jeho jméno však kolidovalo s názvem jednoho z výrobců BIOSů. Ani pokus o přejmenování nedopadl slavně - Firebird byl totiž nejenom nový prohlížeč, ale také jeden databázový server. Teprve poté došlo k přejmenování na současný název, Firefox. Mimochodem, z poštovního klienta Mozilla Suite se vyvinul dobře známý Thunderbird.

Prohlížeč Opera vznikl v roce 1994 jako projekt určený pro norskou telekomunikační společnost. Zatímco v předchozích zmíněných jsou pozůstatky z historického nástroje NSCA Mosaic, Opera vznikala úplně od začátku s důrazem na validitu zdrojového kódu a dodržování webových standardů. Původně šlo o placený produkt, jehož neregistrovaná verze zobrazovala reklamní proužek. Později byla registrace zdarma a současné verze Opery pro Windows již žádnou reklamu neobsahují. Opera je známa jako program spojující více nástrojů do jediného uživatelského prostředí. Poslední dobou se její výrobce také prezentuje jako neúnavný kritik Microsoftu a integrace Internet Exploreru do Windows.

O tom, že internetová společnost Google uvede vlastní webový prohlížeč, se velice dlouho spekulovalo. Skutečností se to stalo na podzim 2008, kdy se objevila první betaverze Google Chrome pro Windows. První stabilní verze přišla na svět v prosinci 2008. Google zveřejnil zdrojové kódy tohoto prohlížeče ve formě open source projektu Chromium. Vývoj Google Chrome má doslova raketový vývoj. Několikrát do roka se objevují nové verze a prohlížeč již v podstatě dohnal své konkurenty. Nejnovější vydání podporuje také doplňky, pomocí kterých mu přidáte nové funkce. Není bez zajímavosti, že na tomto prohlížeči je postaven také operační systém Google Chrome OS.

Safari je webový prohlížeč vyvíjený společností Apple primárně pro její vlastní operační systém Mac OS X. Verze pro Windows se objevila v roce 2007, později přišlo vylepšení v podobě využití nativního rozhraní Windows a s aktuální verzí také lepší integrace do Windows. Apple Safari je vnímán spíše jako minoritní prohlížeč. Přestože má v podstatě podobný podíl na trhu, jako Google Chrome, neočekává se, že by jeho čísla výrazněji vzrostla.

Bezpečnost

Bezpečnost

Všechny popisované webové prohlížeče trpí bezpečnostní zranitelností bez rozdílu. Pravidelně se pro ně objevují bezpečnostní aktualizace. Zatímco v případě Internet Exploreru se číslo verze po bezpečnostní aktualizaci nemění (subverze nikdo nesleduje a ve výsledku se tak vývoj prohlížeče jeví na oko bez záplat), u ostatních dochází i ke změně číselného označení. Microsoft vydává aktualizace zpravidla jednou za měsíc, výrobci ostatních prohlížečů zveřejňují nové verze buď ihned po nalezení problému a vytvoření opravy, nebo po několika dnech, kdy zapracují ještě nějaké další nové funkce a vylepšení.

S bezpečnostní však souvisí i funkce, které prohlížeč v této souvislosti nabízí. Anonymní surfování je zajímavá novinka, která je v prohlížečích k vidění až v posledních verzích. Nechcete-li během prohlížení stránek uchovávat žádná data ani žádná poskytovat, použijte právě tento režim.

Internet Explorer je často označován jako málo bezpečný. Nejnovější verze je na tom však již o mnoho lépe, než verze předchozí. Naopak za symbol bezpečnosti je momentálně označován Google Chrome. Jeho jednotlivé komponenty běží v odděleném zapouzdřeném prostředí, a pokud by hacker našel zranitelnost v renderovacím jádru, musel by ještě najít další vrátka pro přístup do systému, k datům uživatele atd. Internet Explorer 8 obsahuje režim nazvaný Protected Mode, který se snaží bezpečnostní zapouzdření napodobit.

Firefox, Opera a Safari naopak neobsahují žádné zapouzdřování a oddělení práv. Ve Firefoxu by se tato technika měla objevit ve verzi 4, Apple ji již implementuje v operačním systému a dá se očekávat, že ji časem přenese i do prohlížeče.

Rychlost webových prohlížečů

Rychlost

S každou novou verzí prohlížeče se výrobci předhánějí v tvrzení, že právě s ní se dostaly na horní příčku v rychlosti webových prohlížečů. Jak jsou na tom aktuální verze? Provedli jsme několik měření:

Jako první jsme otestovali rychlost načítání webových stránek www.extrawindows.cz a www.facebook.com.

Rychlost startu je často mnohem relevantnější údaj, než jsou o desetiny sekund se lišící rychlosti načítání stránek. Jak moc si na start prohlížečů počkáte?

Zajímá vás, jak si webové prohlížeče poradí se zpracováním JavaScriptového kódu? Stále více aplikací dnes v hojné míře využívá JavaScript a AJAX - webové přístupy do pošty, online editory čehokoli, sociální sítě atd.

Nakonec jsme si nechali kompletní testovací sadu od Futuremarku, známého výrobce benchmarkovacích programů.

Funkce a ovládání

Funkce

Není žádným tajemstvím, že k nejvybavenějším webovým prohlížečem současnosti je Opera. Kromě webového prohlížeče tento program obsahuje poštovního klienta, komunikátor, stahovač torrentů, poznámky a jiné. Opera 10.10 přišla také s funkcí Opera Unite, zajímavým nástrojem pro sdílení souborů bez potřeby je před tím kamkoli nahrávat.

Firefox a Chrome jdou spíše cestou základních funkcí v instalaci a rozšiřováním pomocí doplňků. Firefox tak můžete proměnit třeba v multimediální přehrávač. Chrome nabízí podporu doplňků až v aktuální betaverzi 4, ale jejich počet se každým dnem rozšiřuje. Také Operu je možné obohatit o další funkce - pomocí miniaplikací.

Internet Explorer a Safari jsou sice rozšiřitelné, ale jejich doplňky nejsou moc často využívány. Resp. není to pro tyto prohlížeče tak typické, jako u Firefoxu. Uživatelé Internet Exploreru zkrátka žádné další doplňky ani nehledají. Přesto Internet Explorer nabízí poměrně zajímavou správu doplňků s možností sledovat, jak moc které rozšíření prohlížeč zpožďuje.

Ovládání

Všechny prohlížeče nabízí podobné klávesové zkratky, které se objevily jako první ve Firefoxu - Ctrl+T pro otevření nového panelu, Ctrl+W pro jeho zavření, Ctrl+N pro nové okno atd. Podobně v nich funguje také ovládání pomocí myši, kontextová nabídka a využití prostředního tlačítka/kolečka. Opera navíc nabízí hlasové ovládání. V Google Chrome zase oceníte spojení vyhledávacího políčka a adresního řádku. Oblíbená myší gesta jsou také součástí Opery již od instalace, Firefoxu a Chrome si je můžete doplnit pomocí pluginů.

Který prohlížeč je nejlepší?

Souhrn: který webový prohlížeč je nejlepší?

Každý z webových prohlížečů je svým způsobem unikát. Začátečníkům bude zřejmě nejvíce vyhovovat Internet Explorer. Je přítomen již v systému a ihned dostupný. Práce s ním je jednoduchá, navíc jej využívá řada dalších programů.

Zkušeným uživatelům se zřejmě nejvíce zalíbí Firefox, a to především díky obrovskému množství rozšíření a témat vzhledu, s jejichž pomocí si každý vyladí prohlížeč podle svých potřeb a uvážení. Pro technické fanoušky je připraven Google Chrome - vyniká bezpečností, nabízí snadné ovládání, a do budoucna se mu zřejmě bude dařit na úkor Firefoxu.

Opera je zajímavý prohlížeč. Nabízí snad největší funkční výbavu, nejlepší ovládání, inovace v podobě vestavěného nástroje na sdílení souborů a mnoho dalšího. Rychlostí se však již dávno nerovná ostatním a proti jejímu použití hovoří jakési kolektivní povědomí o Opeře, která má problémy se zobrazením řady stránek. Je to škoda, prohlížeč je na tom mnohem lépe, než před pár lety.

Safari zaujme snad jen skalní příznivce Applu. Prohlížeč je vyladěný, jako jediný však nenabízí českou lokalizaci a povědomí o něm má jen málo uživatelů.

Jednotlivé výše popsané vlastnosti prohlížečů jsme obodovali a převedli do řeči čísel. Maximum bylo deset bodů. Nejvíce jich získali shodně Google Chrome (především díky rychlosti) a Opera (díky výbavě).

KL24

Pomocí váženého průměru jsme prohlížeče následně seřadili podle získaného bodového hodnocení. Je nám jasné, že ne každý bude souhlasit. Pro někoho je důležitější rychlost, jiný by zase dal větší důraz na bezpečnost. Proto vám ke stažení nabízíme také tabulku v Excelu, ve které si jednotlivé váhy můžete přepsat a zjistit, který prohlížeč by nelépe vyhověl právě vám. Bude to ten, který právě používáte?

Byl pro vás článek přínosný?