Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Nejlevnější DAB+ rádio stojí 699 Kč. Tento týden bude v Lidlu. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 6. 11. 2018 11:30

    nfsmaniac

    Jaký reálný přínos má vlastně celý DAB+ systém oproti "obyčejnému" analogovému FM/AM?
    Pokud jsem z nějakého důvodu odkázán jen na rádio, ať už kvůli dopravním informacím, nebo kvůli čemukoliv, tak už bych žádal nějakou spolehlivost. Typický případ -- jedete autem, všue nějaká překážka, pak zajedete do nějaké kotliny a rádiový signal náhle těžko zachytitelný. V případě analogového rádia je zvuk hodně slabý a zašumělý. Ovšem když přirazíte ucho k reproduktoru a pozorně nasloucháte, ještě pořád je něco málo slyšet i při tak mizerné úrovni signálu. Jenže digitál, pokud vím, vyžaduje nějakou minimální úroveň signálu, takže jakkoliv jsou samoopravné mechanismy "zázračné", budou už na takovou míru ztracených nul a jedniček zkrátka krátké.

    Takže DAB+ mi připadá jako slepá vývojová větev. Nejsem si jistý, zda se vůbec vyplatí do toho investovat. A to nejen do přijímačů, ale i vysílačů. Když ne vypnout klasický rozhlas úplně, tak ponechat FM. Analogový přenos je stále pro některé účely nenahraditelný.

    A jinak souhlas s ostatními -- za takový směšný rádiíčko 600 Kč... Za ty prachy je klasické rádio, které třeba i hraje a je slyšet (třeba někde na rachotě) a ne takový chrchlátko...