Hlavní navigace

Tohle je nejmenší počítač na světě. Vejde se vám za nehet

25. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vědci z americké Univerzity v Michiganu představili nejmenší počítač na světě. Primát drželi od roku 2015, kdy představili Michigan Micro Mote (M3) s rozměry 2 × 2 × 4 mm, ale letos v březnu jej o něj připravilo IBM s milimetrovým počítačem. Nová generace michiganského M3 ale IBM opět trumfne. Je totiž ještě desetkrát menší, vědci udávají objem 0,04 mm³. Slovo počítač ale uvádějí v uvozovkách, protože definice je věcí názoru.

M3 nefunguje sám o sobě a bez přísunu energie přijde o veškerá data. Funguje podobně jako „zrnko soli od IBM“. Uvnitř je programovatelný procesor Cortex-M0+, RAM o neznámé kapacitě, LED a spínaný kondenzátor. M3 je napájen pomocí světelné energie, světlem si ale také vyměňuje data s hlavní jednotkou. S výrobou vědcům pomáhali inženýři z Fujitsu. Museli se prý vypořádat hlavně s tím, že při tak nízkém výkonu jsou veškeré elektrické signály silně zašuměné.

MMF24

Jejich prototyp už ale funguje. Naprogramován je jako teploměr s přesností na 0,1 °C. Vědci z elektrotechnické fakulty se již spojili s profesorem radiologie Garym Lukerem. Společně by chtěli M3 využít pro měření teplot v nádorech. Ty jsou prý teplejší než zdravá tkáň, ale zatím k tomu chyběly jednoznačné důkazy. Měřením teplot by šlo rychle zjišťovat, jestli léčba zabírá, nebo nikoliv.

M3 by ale mohl sledovat také změny tlaku uvnitř oka pro diagnózu glaukomu (zeleného zákalu) či různé biochemické procesy. To ale ještě vědci budou muset vyřešit, jak počítač napájet i uvnitř těla či v jiných temných prostředích.