Hlavní navigace

Nejnovější Apple iPad 3 není jen dvojka s lepším displejem (recenze)

13. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple u svého tabletu přešel na způsob označování bez uvedení čísla verze. Podobně, jako tu máme už několik let jen Macbooky lišící se mezi generacemi svým hardwarovým vybavením, máme tu nyní prostě a jen iPad, žádnou trojku v jeho názvu nehledejte. Stejně jako u označení, dochází k symbióze i u softwarového vybavení v rámci mobilního iOS a desktopového Mac OS X (nebo nově již jen OS X).

 Apple iPadApple iPadApple iPad

Nový iPad totiž dostal do vínku silnější grafický procesor a rychlejší úložiště, což mu umožňuje obsluhovat výkonově náročnější aplikace a přiblížit se tak desktopům nebo notebookům. Zároveň s příchodem iPadu se objevila celá řada aplikací, které dokáží vyšší výkon beze zbytku využít.

Retina displej už nebudete chtít vyměnit

Výkon je jedna věc, troufám si ale tvrdit, že největším lákadlem na novém iPadu je jeho displej. Rozlišení větší, než nabízejí současné HD monitory či televize, nemá za následek zmenšení textů či jiných položek v obrazu. Naopak, výstupní rozměry třeba pro webovou stránku jsou zachovány, výstupní rozlišení je stejné. Ovšem díky neporovnatelně většímu fyzickému rozlišení je text na novém Retina displeji mnohem ostřejší než u předchozích generací iPadu. Ten rozdíl poznáte na první pohled, aniž byste měli předchozí iPad položen vedle toho nového.

My jsme šli o něco dál a displeje všech tří generací iPadů jsme podrobili důkladnějšímu zkoumání. S použitím makroobjektivu jsme se dostali až na dřeň k jednotlivým barevným pixelům tvořícím výsledný obraz. A výsledek? Na fotografiích níže si můžete sami prohlédnout, z kolika pixelů jsou poskládány systémové ikony a jak je na Retině vyhlazený text. Poslední dvě fotografie jsou foceny se stejnými parametry a totožně zvětšeny – na  těch můžete porovnat zřetelně viditelné matrice subpixelů IPS panelu. Doporučujeme prohlížet originálních velikosti.

Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPadApple iPadApple iPad

Benchmarky ukázaly, kde iPad 2 udrží tempo

Pokud se budete rozhodovat o koupi iPadu vůbec poprvé, pak pro vás srovnání výkonu asi zajímavé nebude. V redakci nás ale jako majitele různých generací iPadů zajímalo, jak obstojí mezi sebou při různých benchmarcích. Papírový výkon je jedna věc, výsledná praxe druhá. Spustili jsme proto několik testů zaměřených na výpočetní výkon, zpracování JavaScriptu na webové stránce, grafické operace a práci s úložištěm i operační pamětí. Nový iPad suverénně vede tam, kde vstupuje do hry použití rychlejšího grafického čipu. Ve zpracování grafiky nemá konkurenci. Ukázalo se, že také jeho úložiště je mnohem rychlejší. Důležité je si uvědomit, že iPad (3) při vykreslování grafiky musí obsloužit více grafických bodů, takže výkonnější grafický čip je pro něj zkrátka nezbytný.

Kde už tak suverénní ve srovnání s iPadem 2 nebyl, jsou matematické výpočty prováděné jen pomocí procesoru. Typicky třeba zpracování dat na webové stránce s JavaScriptem. Výsledky benchmarků vidíte v grafech.

Jak na interaktivní grafy?

  1. Pokud se vám nelíbí písmo se stíny, velmi snadno je vypnete v Nastavení. Máte-li ještě problémy s rychlostí zobrazování, můžete v Nastavení povypínat také animace. 
  2. V základním nastavení jsou pruhy seskupeny dle naměřených hodnot. To můžete snadno změnit například na řazení podle platformy nebo úhlopříčky.
  3. Po najetí myší na některou z položek (třeba na iPad 2) se z této stane 100 % (základ) a ostatní položky se přepočítají podle ní. Všechny absolutní hodnoty se změní na relativní. Zpět se změní, až kurzor myši opustí oblast z názvu položek.
  4. Budete-li chtít nějakou položku (tablet) v grafech sledovat, můžete si její pruh libovolně obarvit. Stačí klepnout levým tlačítkem myši na barevném pruhu a vybrat si z palety. Máte-li povoleny cookies, mělo by vám nastavení vydržet i pro další grafy.
  5. Cenu a další základní parametry (například rozlišení či úhlopříčku) můžete zobrazit kdykoliv v každém grafu: stačí u vybraného procesoru najet kurzorem myši nad pruh s hodnotou (měření) a chvíli počkat. Objeví se jako plovoucí nápověda (tooltip).
  6. Zámek základu (tablet, který se stane těmi 100 % a od něhož se odvíjí další relativní hodnoty) aktivujete pomocí současného stisku klávesy CTRL a levého tlačítka myši nad procesorem (či jeho pruhem v grafu), který chcete uzamknout.
  7. Před prvním použitím grafů si pro jistotu vyprázdněte cache prohlížeče (zřejmě bude stačit refresh) a v případě problém smažte i příslušné cookies.
  8. Interaktivní grafy 2.0 jsou kompatibilní s prohlížeči Firefox (testovány verze 4.x), Opera (testováno s 11.x), Internet Explorer 8 a 9 (verze 7 a starší už nejsou podporovány) a Chrome (zde mají tooltipy hranaté rohy namísto kulatých).

Na mnoha webech jste se mohli dočíst o tom, že se nový iPad nebezpečně přehřívá. Je pravda, že při větší zátěži je teplý, rozhodně ale ne nijak výrazně nebo snad dokonce tolik, že by to bylo zdraví nebezpečné. Ani po sérii benchmarků se z iPadu nestala žhnoucí placka. Ostatně i na zahraničních webech se můžete dočíst, že jsou teploty srovnatelné s teplotami některých Androidích tabletů.

Rozměry příliš nenarostly

O rozměrech nového iPadu se toho hodně napsalo. Je pravda, že je kvůli větší baterii o něco vyšší než předchozí generace. Na druhou stranu ve srovnání s úplně prvním iPadem je trojka stále útlejší a elegantnější.

Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad 

Necháte svůj kompakt doma?

Fotoaparát v novém iPadu může směle konkurovat některým levným kompaktům. K dokonalosti zrcadlovek má samozřejmě daleko, ale pro operativní pořízení snímků v terénu, je použitelný. Vylepšené rozlišení je znát, praktické může být i pořízení videa v HD kvalitě. Pokud patříte k těm uživatelům iPadu, pro které se tablety staly pracovním nástrojem, nepochybuji o tom, že fotoaparát budete využívat k pořízení venkovních snímků, tak třeba k ofocení některých tiskovin.

Apple iPad Apple iPad Apple iPad

Apple nedávno uvolnil také novou aplikaci pro správu a úpravu fotografií v iPadu. Mobilní iPhoto se od desktopového zásadně liší, poněkud složitější je i synchronizace snímků mezi oběma programy, ovšem pro prohlížení a úpravy snímků je iPhoto mnohem lepší, než základní aplikace v iOS. Díky rychlé grafice nejsou na iPadu problémy s úpravami fotografií pořízených s vysokým rozlišením. Přestože nejsem moc velkým příznivcem úprav snímků na jakémkoli mobilním zařízení, překvapilo mě, jak lehce je iPhoto ovladatelné.

Apple iPad

Proč se o iPhoto zmiňuji? Nepochybuji o tom, že některé z pořízených snímků budete chtít přímo z iPadu odeslat na sociální sítě. Fotoaparát bohužel trpí několika nedostatky, podobně jako levné kompakty. Především automatické nastavení expozice není vždy ideální. Nemáte-li k dispozici ideální světelné podmínky a například slunce prosvítá proti vám skrze stromy či budovy, počítejte s tím, že snímek bude nepoužitelně tmavý. Naštěstí ne tak moc, aby mu nešly vrátit reálnější barvy pomocí iPhoto, kde jej opravíte opravdu několika klepnutím do displeje.

Dojmy z praxe

Vyšší rychlost grafiky, lepší než HD displej, v zásadě stejná výdrž na baterie, teoretické přehřívání. O tom všem jsme si mohli přečíst v recenzích na zahraničních webech, k jejichž redaktorům se iPad dostal dříve, než do Česka. Po pár týdnech používání iPadu můžeme říci, že nový displej je opravdu návykový. Pokud jste doposud dávali přednost specializovaným elektronickým čtečkám knih, věřte, že s novým iPadem vás již oči bolet nebudou. Mohu srovnat s Kindle, jehož displej nenabízí tak ostré písmo jako iPad. Samozřejmě záleží na vašich preferencích, zda vám nebude ostré písmo na svítícím displeji po delším čtení vadit.

 

Vyšší rychlost úložiště a grafického čipu oceníte nejenom při hrách, ale i při přehrávání videa nebo úpravě fotografií. Pokud chcete iPad hlavně na mobilní prohlížení webových stránek – ano, je skvělý, ale nějaký zásadní rozdíl oproti iPadu 2 zde nečekejte. Samozřejmě s výjimkou již několikrát zmíněného Retina displeje.

Ještě drobná zmínka k fotografování pomocí iPadu. Za exota budete stoprocentně. Podobně jako u kompaktů ale musíte počítat s ještě jednou věcí – na ostrém slunci bude obraz na displeji velice špatně rozeznatelný, takže budete rádi, když fotografovaný objekt rozeznáte alespoň podle obrysů.

KL24

Ceny se nemění

iPad byl vždy exkluzivnější zboží než jiné tablety, minimálně co se ceny týče. Toto prvenství mu zřejmě vydrží i nadále. Ceny totiž zůstávají podobné, jako u předchozích generací a v závislosti na konkrétním modelu (16 GB – 64 GB, jen s Wi-Fi nebo i s 4G, které u nás naplno nevyužijete) se pohybují zhruba od 12 000 do 20 000 Kč.

Kompletní galerie

Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad Apple iPad

Byl pro vás článek přínosný?