Hlavní navigace

Typický vývojář? Bílý chlap, co dělá v JavaScriptu a nemá rád Visual Basic

28. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stack Overflow je největší internetovou komunitou pro vývojáře. Měsíčně jej navštíví přes 40 milionů uživatelů, kteří hledají pomoc nebo naopak radí méně zkušeným. Provozovatelé už popáté sestavili výroční anketu, která ukazuje, co ve světě zdrojových kódů letí. Letos dotazník vyplnilo 64 000 vývojářů.

A téměř dvě třetiny z nich řekly, že programují v JavaScriptu. Více než polovina dotázaných ovládá i SQL. Přes 30 % má Java, C# a Python, který vůbec poprvé porazil PHP. Více než 40 % vývojářů využívá knihovny/frameworky Node.js a AngularJS. U databází vede MySQL (55,6 %) před SQL Serverem (38,6 %) a SQLite (26,6 %).

Nejpoužívanější platformou pro vývoj je desktopový Windows (41 %), před linuxovým desktopem (32,9 %) a Androidem (28,2 %). Logicky nejde jen o platformy, na kterých se píše kód, ale také pro které se píše.

Nejmilovanějším programovacím jazykem je Rust. Přes 70 % vývojářů by se mu v budoucnu chtělo i nadále věnovat. Nejvíce chtěným je Python, přes 20 % by se mu rádo věnovalo více. A naopak nejvíce trpěným je Visual Basic 6. Bezmála 90 % vývojářů s ním musí pracovat, i když nechce.

MMF24

Anketa odkrývá i jiné zajímavosti. Nepřekvapí, že 88,6 % vývojářů jsou muži a jen 7,6 % ženy. Běloši nebo evropské typy tvoří 74,4 % dotázaných. Z oslových uživatelů se jich 72,6 % věnuje vývoji webu, 28,9 % aplikacím pro desktop a 23 % aplikacím pro mobily.

Další demografické údaje najdete na této stránce.