Hlavní navigace

Nejrychlejší CompactFlash: 433×

23. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Formát paměťových karet CompactFlash je sice nejstaším na trhu. Oproti svým soupeřům mají CF karty jednoznačně největší fyzické rozměry, které dávají prostor pro vytvoření karet s vysokou kapacitou, a nebo vysokou rychlostí.

Rekord v obou těchto odvětvích momentálně drží firma Pretec: v nabídce má CompactFlash kartu s kapacitou 64 GB a z ultrarychlé série 24gigabajtový model označený jako 333×, který by měl dosahovat rychlosti čtení necelých 50 MB/s. Tuto rychlost nyní sám Pretec trumfnul, opět s CompactFlash paměťovou kartou. Její kapacita je 16 GB a udávaná rychlost 433×.

CS24

Cílovou skupinou zákazníků jsou profesionální fotografové, kterým má karta nabídnout rychlost čtení 65 MB/s a zápisu 50 MB/s. Za účelem zvýšení odolnosti je tělo karty vyrobeno z kovu. K dosažení rekordní rychlosti výrobce použil vlastní řadič a paměťové čipy typu SLC (single-level cell) NAND Flash, které se oproti běžnějším MLC čipům vyznačují vyšší rychlostí a vydrží více přepisovacích cyklů, na úkor kapacity. Pretec momentálně dodává vzorky rychlých CF karet svým klíčovým zákazníkům, ve větší míře bude produkt dostupný během března/marce.

Zdroj: VR-Zone

Autor článku