Hlavní navigace

Nejrychlejší CompactFlash s čipy MLC?!

27. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nadpis může působit trochu příliš euforicky, faktem je, že tchajwanská A-Data pokračuje ve svém uvádění velmi rychlých karet pro profesionály, nová Turbo karta dosahuje rychlosti až 633×.

16- a 32GB karty formátu Compact Flash už v mnohém připomínají SSD. Klasické buňky MLC skryté v paměťové kartě napomáhají k dosažení rychlostí 93 MB/s pro čtení a 92 MB/s pro zápis. Je skoro až s podivem, že takových rychlostí v CF kartě dokáže dnes A-Data docílit i s levnějším multi level cell, dříve toto území patřilo jen čipům SLC (single level cell). Ty jsou ale dražší a na výsledné ceně karty to pak je hodně znát.

Vzhledem k supernízké odezvě je karta nezřídka rychlejší než průměrný pevný disk; ostatně podobnost s SSD jsme už zmínili. Ladiči PC a majitelé drahých zrcadlovek si zajisté přijdou na své.

CS24

A-Data CF633X, jak se karty profesionálně označují, podporuje automatickou funkci ECC (Error Correction Code) a budou obaleny černozlatým kabátkem a doživotní zárukou. Opodstatněně se domnívám, že se nedíváme na levné pamětovky za pár set. Možná eur. Dosud nejrychlejší CompactFlash od společnosti Lexar (600×, UDMA) stojí ve 16GB kapacitě zhruba 300 USD, 32GB varianta se teprve chystá na trh. A-Data bude dle svého zvyku asi levnější a pokud Lexar používá SLC (v TZ se tím nechlubí), pak dokonce asi výrazně levnější.

Zdroj: TCMagazine

Autor článku