Hlavní navigace

Nejrychlejší GeForce 8800 GT: Zotac AMP!

28. 2. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMP! edice se představuje

AMP! Edition označuje karty Zotac s frekvencemi zvýšenými nad doporučení výrobce. Zotac prodává i řadu normálních karet dodržující referenční takty Nvidia a především u slabších karet nabízí i tzv. Zone Edition – grafické karty chlazené pasivně.

O titul nejvýše přetaktované karty se v poslední době pravidelně přetahuje XFX (se svou „XXX“ sérií, která s pornem nemá nic společného, XFX má prostě rádo vše do X včetně krabic), eVGA se svými SuperClocked a SCS a právě Zotac s AMP! Edition. Občas si vysoko taktované karty troufne prodávat i MSI (OC) a Asus (TOP).

Jestli se nepletu, tak pokud bereme i důležitý takt stream procesorů u GeForce 8800 GT vyhrál dostihy o nejvyšší frekvence zrovna Zotac. Takty karty vypadají takto:

Připomenu, že standardní takty GeForce 8800 GT jsou 600/1500/900 MHz (jádro/stream procesory/paměti, u těch je efektivní takt 1800 MHz). Přetaktování je tedy citelné a znamená kupříkladu navýšení fill-rate karty o 17 %, zvýšení výkonu v plovoucí desetinné čárce (FLOPS) o 13 % a rozšíření propustnosti paměťové sběrnice o 11 %.

Než si začnete prohlížet fotografie karty, pojďte si udělat trochu jasno v tom, co Zotac v sérii GeForce 8800 GT nabízí. Na svém webu v tom má mladičký výrobce Nvidia GeForce slušně řečeno pěkný nepořádek.

Standardní GeForce 8800 GT, kterou však Zotac prodává s taktem navýšeným rovnou na 660 MHz, vypadá takto:

Některé GeForce 8800 GT (možná jen ty, co mají mít HDMI i se zvukem) se prodávají s opěvovaným větrákem s velkou dírou (= tišší chod a vyšší účinnost):

AMP! Edition můžete zřejmě potkat ve dvou provedeních (a v Německu možná i se taktem 725 MHz pro jádro, pokud to není nějaká copy-paste chyba jen na německé verzi webu Zotacu) . Budete-li mít smůlu dostanete tuto kartu:

 

Tedy standardní a při startu PC hlučný (jinak tichý, ale méně účinný) chladič. Půjde-li však vše podle plánu, získáte tuto kartu:

Větrák s velkým průměrem je tichý i při startu, chlazení je mnohem účinnější (i přetaktovaná karta má o několik stupňů méně než karta s ref. chladičem a ref. takty) a navíc takto krásně (v případě Extra Publishingu by se skoro chtělo říct „firemně“) svítí:

Na obrázku vpravo vidíte, že podsvícení je celkem inteligentní a ani s prosklenou bočnicí nebudete ozařovat celý obývák. V příslušenství najdete jen nejnutnější kabely, redukci DVI-I-HDMI zapomněl vrátit asi předchozí recenzent, krabice je tak křiklavá, že kdybychom měli na grafické karty samoobsluhy, tak ji prostě nemůžete minout:

Testy v náročných hrách a nastaveních

Pokud chcete vidět, jakou jsem použil testovací sestavu, nastavení v jednotlivých testech a jak si karta vedle v širším spektru her, projděte si test GeForce 9600 GT.

Nyní vám promítnu první část výsledků: zaměřuje se na náročné hry, nebo alespoň náročné nastavení ve hrách. Je vybráno ale vždy nastavení, kde jsou karty jako GeForce 8800 GT na hranici plynulého hraní (nebo kousek nad ní) a tam budeme nejlépe sledovat, jak moc se AMP! Edition vyplatí. 8800 GT AMP! Edition je v grafech modrou barvou, těsně pod ní je obyčejná 8800 GT a naopak nad ní zase o něco dražší 8800 GTS-512:

GeForce 8800 GT: standardní vs. AMP! Edition

Následující tabulka velmi pěkně odhalí, které hry a která nastavení nejlépe reagují na přetaktování GPU, pamětí či dokonce na obojí:

GeForce 8800 GT AMP! Edition vs. GeForce 8800 GTS-512

Jak vám potvrdí následující tabulka, přetaktovaná GeForce 8800 GT si s netaktovanou GTS opravdu mnoho nezadá. Můžete jen sledovat, kde jsou největší rozdíly a kde se tedy projeví o něco vyšší výpočetní síla 128 (i když trochu níže taktovaných) stream procesorů:

Teplota, spotřeba a přetaktování

Začneme přetaktováním, nebo možná trošku kuriozně podtaktováním. Ale o tom až za chvíli. Taktovat můžete skoro čímkoli vás napadne, já preferuji RivaTuner. Nejdříve se stabilně tvářila frekvence 721 MHz pro jádro a v souladu s tím přetaktované stream procesory, jenže ouha, po delší smyčce v Crysis karta tuhla. Po delším zjišťování jsem přišel na to, že to způsobují paměti a když jsem je mírně podtaktoval (asi o 22 MHz), byla již karta stabilní:

Předpokládal jsem, že ten, kdo kartu přede mnou testoval, nedal dobře pastu, teplovodivé polštářky, nebo tak něco. Kartu jsem rozdělal, našel jsem jeden porušený teplovodivý polštářek, uřízl jsem přebytky na jiných, polštářek rekonstruoval, nanesl kvalitnější pastu na GPU a zase smontoval:

Bohužel, nepomohlo to, před opravdu dlouhou a náročnou zátěží musíte pro stabilní chod frekvenci pamětí lehce snížit. To ale bude určitě záležitost kusu, nebo lépe řečeno vzorku, kartu určitě koupíte se stabilním nastavením pamětí, jinak byste jednoduše měli právo na reklamaci. A 100% RMA si žádný výrobce dovolit nemůže, takže to určitě není vlastnost.

 

Teplota

 

Spotřeba celého PC s danou grafickou kartou

Verdikt

Abych mohl vyřknout finální ortel, použiji vám dobře známe shrnující grafy, změnou bude tentokrát nejen zvýraznění AMP! Edition GeForce 8800 GT, ale také poslední graf poměru výkon/cena, kde bude hodnocení relativní, podle nejlepší karty v tomto ohledu. Bude snad jasnější, že vyšší znamená lepší ve všech grafech na této stránce:

V posledním grafu vidíte nad GeForce 8800 GT AMP! Edition pěkný zoubek. Ta totiž jde sehnat za nějakých 5 500 Kč, kdežto GeForce 8800 GTS-512 už stojí přece jen necelých 6 300 Kč. Je u ní samozřejmě větší rezerva pro přetaktování, na druhou stranu její chladič není až tak tichý.

Pokud chcete mít přetaktování docela se zahřívající GeForce 8800 GT se zárukou a v ceně, nebo chcete velmi tiché chlazení, jež chladič testované AMP! Edition skýtal, anebo pokud se vám prostě líbí provedení této karty včetně podsvícení větráku, koupí neuděláte chybu.

Na to, že karta výkonnostně šlape na paty netaktované GeForce 8800 GTS-512, tak se svým poměrem cena/výkon řadí po bok výhodné střední třídě v podobě Radeonu HD 3850-512 či GeForce 8800 GT (stand.), předčí ji jen Radeon HD 3870 a GeForce 9600 GT. Jenže to jsou karty o čtvrtinu pomalejší a tedy minimálně o výkonnostní půltřídu jinde.

+ vysoké přetaktování výrobcem
+ tiché chlazení (i při startu PC)
+ účinnější chladič než referenční
+ oranžové podsvícení
+ atraktivní provedení
+ slušný poměr cena/výkon
- minimální rezerva pro další přetaktování

Kartu se i přes drobný problém testovacího vzorku nebojím doporučit:

Vzhledem ke zmatkům v provedení, vám však poradím, abyste si kartu objednali přes internet a případně využili zákonné lhůty 14 dní na vrácení zboží bez udání důvodu. Pokud totiž karta bude mít chladič jako referenční GeForce 8800 GT (obrázek níže), tedy s menším výřezem pro větrák, nebude platit polovina plusů. Karta bude hlučná při startu PC, teploty budou vyšší (a to už by bylo na pováženou) a ještě možná přijdete o pěkné oranžové podsvícení.

MMF24