Hlavní navigace

Nejrychlejší operační paměti DDR3 tikaly na 3468 MHz

23. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud důkladně čtete tento magazín již nějakou tu dobu, jistě vám v první polovině tohoto roku neuniknul článek, ve kterém jsme testovali šest paměťových kitů a porovnávali, jaký vliv na výkon má změna nastavení parametrů pamětí. I přesto se však na světě najde hromada nadšenců, která pokouší všechen možný hardware a dostává ho na hranice svých možností.

S tím souvisí tato novinka. Z prvního odstavce jste si jistě odvodili, že se týká operačních pamětí. Američan s přezdívkou Planet si totiž vzal na mušku jeden 1GB modul Corsair Dominator GTX6 a chladil ho rovnou tekutým dusíkem přes „komín“ Dominance od Kingpina.

Tento modul se mu při extrémním chlazení a přitom žádném zaizolování podařilo vyhnat na frekvenci celých
3468 MHz efektivně. Všechny rekordy byly do této doby vytvořeny na platformách Intel s procesory Lynnfield, tento je však nově na platformě AMD s procesorem FX-8150 a základní deskou Asus Crosshair V Formula. Frekvence bylo dosaženo při časování 11-13-13-31, napětí ale bohužel zatím neznáme.

Bylo by možná zajímavé sledovat, zda a jak hodně by se zvedal výkon společně s frekvencí. Skoro 3,5 GHz u operačních pamětí je přeci jen už poněkud vyšší hodnota.

Zdroj: XtremeSystems

Byl pro vás článek přínosný?