Hlavní navigace

Nejspolehlivější počítače má Apple. Microsoft úplně propadl, tvrdí Consumer Reports

11. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spotřebitelská organizace Consumer Reports odebrala doporučení ke koupi čtyřem počítačům od Microsoftu. Surface Laptop (ve 128- a 256GB variantě) a Surface Book (ve 128- a 512GB variantě) sice dopadly dobře v testech výkonu, výdrže nebo použitelnosti, ale zpětně se ukazuje, že tyto počítače nejsou spolehlivé. Časopis tento závěr učinil na základě informací svých předplatitelů, celkově měl k dispozici vzorek 90 741 tabletů a notebooků pořízených mezi rokem 2014 a začátkem 2017. Počítače od Microsoftu se podle předpovědi CR ve 25 % případů porouchají během prvních dvou let používání. Za poruchu přitom CR považuje zamrzání, nečekaná vypnutí, různé problémy pri startu nebo třeba nedostatečnou odezvu dotykové vrstvy displeje. Jde o nejhorší bilanci mezi předními výrobci. Microsoft se proti časopisu ohradil a řekl, že jeho statistiky poruchovosti se liší a že zjištění Consumer Reports neodpovídá reálným zkušenostem se zařízeními Surface. Bližší informace nebo čísla však neprozradil.

Apple nejlepší, Microsoft nejhorší

Proti Microsoftu hraje fakt, že je na poli počítačů nováčkem a že volí složitější konstrukci náchylnější na možné poruchy. Zmíněný Surface Book má za běhu odpojitelnou klávesnicovou část s grafickou kartou a Surface Laptop je zase neopravitelné lepidlové monstrum, kde s každým hardwarovým problémem je třeba navštívit servis.

Můžeme-li věřit zkušenostem amerických uživatelů, nejspolehlivější jsou počítače od Applu. Do dvou let od nákupu se porouchají v 10 % případů. Na druhém místě je Samsung s 16 %, třetí pak Acer s 18 %. Podobně bídně jako Microsoft je na tom Toshiba (24 %).

Poruchovost počítačů po dvou letech od nákupu (zdroj: Consumer Reports) Poruchovost počítačů po dvou letech od nákupu (zdroj: Consumer Reports)

U značek mimo Apple, Microsoft a Samsung se bude poruchovost těžko zobecňovat. Velcí výrobci produkují spoustu modelů v několika cenových hladinách a pro různá zaměření. Pracovní notebooky Lenova nebo Dellu by měly teoreticky být méně poruchové než levná zařízení pro domácí uživatele. Souhrn Consumer Reports ale takto detailní není.

KL24

Oživeno: Reakce Microsoftu

Microsoft dnes ráno na svém blogu vydal odpověď. Tvrdí, že míra návratnosti zařízení Surface Pro 4 a Surface Booku je znatelně nižší než 25 %. Kvalita se prý generace od generace zlepšuje a dnešní počítače prý vykazují nejvyšší spolehlivost, problémy mívají jen v 1 % případů.

Odvolává se také na studii společnost Ipsos, která ve vybraných zemích zjišťovala spokojenost uživatelů se Surfacy. V USA, Británii, Německu, Francii, Číně, Japonsku a Austrálii bylo 98 % majitelů Surface Pro 4 nebo Surface Booku se svým zařízením spokojeno.

Byl pro vás článek přínosný?