Hlavní navigace

Největší bitcoinová burza Bitstamp začala rok 2015 technickými problémy

6. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po loňském prapodivném „skonu“ největší bitcoinové burzy Mt. Gox zastoupil její místo do značné míry právě Bitstamp. Ten nesídlí v Tokiu, nýbrž v Londýně, a má slovinské kořeny. Oproti jiným burzám, jako třeba ruské BTC-e, se tak může leckomu jevit spolehlivější, a to i z hlediska případné vymahatelnosti práva v rámci EU. V neposlední řadě lze pro převody finančních prostředků použít levnou evropskou platbu standardu SEPA a ani poplatky na samotném Bitstampu nepatří v dané branži k nejvyšším.

Z Mt. Goxu se v únoru 2014 ztratila velká část bitcoinů, přičemž zástupci společnosti před veřejností dlouho mlžili. Uživatelé se nakonec kvůli vyhlášenému bankrotu nedočkali ani náhrady škod. Pakliže chce někdo zkusit štěstí ve spekulacích s bitcoinem, měl by si nejprve ujasnit, že své „skutečné“ peníze posílá zpravidla na zahraniční konto běžné společnosti s omezeným ručením (Bitstamp Ltd.). Nikde tedy není psáno, že deponované prostředky (např. v dolarech) skutečně bude moci opět vybrat.

 

Další vadou na kráse jsou možné technické problémy, které mohou plynout jak z bitcoinu samotného, tak i napadení serverů konkrétní burzy apod. Špatný obchodní um je pak pouze jedním z rizik, za které si již může každý sám. Protože se nejedná o burzy v pravém smyslu slova, nepodléhají tyto společnosti patřičné regulaci a nejsou vázány normami, poskytujícími alespoň určité záruky.

U bitcoinu by to šlo očekávat, nicméně i svoboda něco stojí. Volatilita bitcoinu je obrovská, což samozřejmě nabízí velké možnosti v oblasti krátkodobého obchodování, ale veškeré dokonalé prognózy jdou stranou, když při velké obchodní aktivitě zapříčiněné např. velkým výkyvem kurzu dojde k přetížení serverů a nelze zadat žádný příkaz.

Když jsme si zevrubně nastínili radosti i strasti obchodování s nejznámější kryptoměnou, můžeme zmínit, že Bitstamp je od 10:10 včerejšího dne mimo provoz a oficiální stránky informují o napadení bitcoinových peněženek. Klienti by tak neměli posílat bitcoiny na svou původní bitstamp adresu – kdo by tak učinil, může o vklad přijít!

Dále se v oficiálním vyjádření píše, že již uložené bitcoiny klientů jsou v bezpečí, avšak raději offline (nelze je tedy vybrat). Celkově vzato, i kdyby nikdo o své prostředky fyzicky nepřišel, kvůli odstavení burzy (celého webu) s nimi nemůže disponovat, což již stačí k mírnému vzestupu stresové hladiny. V minulých dnech cena BTC vůči USD výrazně klesla a obchodování na Bitstampu se zastavilo 5. ledna v 10:10:00 na hodnotě 276,66 USD/BTC.

Bitstamp – kurz BTC k 5. lednu 2014
Bitstamp – kurz BTC k 5. lednu 2014

Celá informace na oficiálních stránkách zní takto:

BITSTAMP SERVICE TEMPORARILY SUSPENDED

We have reason to believe that one of Bitstamp’s operational wallets was compromised on January 4th, 2015.

As a security precaution against compromises Bitstamp only maintains a small fraction of customer bitcoins in online systems. Bitstamp maintains more than enough offline reserves to cover the compromised bitcoins.

IN THE MEANTIME, PLEASE DO NOT MAKE DEPOSITS TO PREVIOUSLY ISSUED BITCOIN DEPOSIT ADDRESSES. THEY CANNOT BE HONORED!

Customer deposits made prior to January 5th, 2015 9:00 UTC are fully covered by Bitstamp’s reserves. Deposits made to newly issued addresses provided after January 5th, 2015 9:00 UTC can be honored.

Bitstamp takes our security and soundness very seriously. In an excess of caution, we are suspending service as we continue to investigate. We will return to service and amend our security measures as appropriate.

Bitstamp Team

Nutno říci, že situace až nápadně připomíná počátek konce nechvalně proslulého Mt. Goxu a některá média na letošek předpovídají krach několika bitcoinových burz. Uživatelé Bitstampu tak musí věřit, že vše bude brzy napraveno a ze strany provozovatelů se skutečně jedná pouze o účinné bezpečnostní opatření, jak sami píší. V opačném případě půjde o další velkou ránu pro již mírně vyčpělý fenomén virtuálních měn.

CS24

Bitstamp – dočasně mimo provoz
Bitstamp – dočasně mimo provoz

Zdroj: Bitstamp | CoinDesk

Autor článku