Hlavní navigace

Nejvysmívanější písmo Comic Sans má potomka. Jmenuje se Comic Neue

Sdílet

Zdroj: Redakce

Žádný jiný font nemá tak špatnou pověst jako Comic Sans MS. Přitom nezaslouženě. Ošklivých nebo jinak divných písem jsou mraky, ale Comic Sans to schytal kvůli výraznému nadužívání. Byl vytvořen jako neformální font, ostatně už „komický“ název napovídá, že to opravdu není vhodné písmo pro diplomku, smuteční oznámení ani jiné formální texty.

Comic Neue a Comic Sans MS

V roce 1994 jej navrhl Vincent Connare pracující v Microsoftu. Nový font tak stihl premiéru ve Windows 95, resp. jeho balíčku Plus!. Kdyby se používal na blogíscích náctiletých fanynek Justina Biebera nebo plakátech na školní besídky, asi by nikdo neprotestoval. Snad jen détépáci, grafici a podobné krasomilné citlivky.

Jenže v Comic Sansu byla napsána také fotokniha se vzpomínkami na papeže Benedikta VI. či oznámení z CERNu týkající se nalezení Higgsova bosonu. A takových případů je nepočítaně. (CERN si z toho letos udělal legraci, jako aprílový vtípek do Comic Sansu převedl celý web.)

 

Proč o tom píšeme? Australský designér Craig Rozynski vytvořil cosi, co můžeme považovat za dítě Comic Sansu. Jmenuje se Comic Neue. Rozynski o něm říká, že je to neformální písmo pro všechny včetně milovníků typografie. Duch fontu zůstal, ale ztratily se všechny ty divné tvary a kudrlinky.

Comic Neue je navíc zdarma a bez omezení pro všechny, font vyšel jako volné dílo (public domain). Má dvě základní podoby, Comic Neue je kulatější, Comic Neue Angular hranatější, obě jsou dostupné i v řezech light, tučném a kurzívě včetně jejich kombinací. České znaky v něm bohužel chybí.

MMF24

Na vytvoření Comic Neue mimochodem upozornil i sám Vincent Connare, autor původního fontu.

via The Verge

Autor článku