Hlavní navigace

Nejzajímavější Radeony v redakci

2. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoli probíhá Computex, není možné se věnovat všem novinkám tam uvedeným. Minimálně mě totiž zaměstnává sešlost velmi zajímavého hardwaru. Kromě OCZ NIA se v nejbližších dnech můžete těšit na recenzi troufám si říci dvou nejzajímavější karet ATI Radeon v současné době.

První bude asi karta, jež se radikálně podepsala na vztahu Gainwardu (potažmo Palitu) s AMD. Ano, mluvím o už pomalu legendárním Gainward Radeonu HD 4850 s GDDR5 pamětmi označovaným výrobcem jako GS GLH (Golden Sample Goes Like Hell). Jeho pracovní frekvence 700 MHz pro jádro RV770 a 900 MHz pro GDDR5 paměti (3,6 GHz efektivně) společně se dvěma PCIe 6-pin napájecími konektory v podstatě prozrazují, že jde o lehce podtaktovaný Radeon HD 4870 (512 MB). Není divu, že za 3200 Kč jde na dračku a třeba v obchodě ALFA Computer, odkud nám kartu zapůjčili, objednané kusy vždy hned vyprodají. V recenzi se dozvíte, jak je to s dalším přetaktováním karty, jak je na tom větrák s chlazením a hlučností plus nějaké ty další postřehy.

K recenzi se podařilo získat i jeden z 1GHz Radeonů HD 4890. Model od Sapphire nese označení Atomic a honosí se také Vapor-X chlazením. Takty jsou tedy 1000 MHz pro jádro RV790 a 1050 MHz (4200 efektivně) pro 1 GB GDDR5 pamětí. Cena začíná pod sedmi tisíci Kč, výhodnější bude asi verze Toxic používající také chladič Vapor-X. Její čip tiká na též velmi pěkných 960 MHz. Test bude nejen o chlazení Vapor-X, spotřebě 1GHz Radeonu HD 4890, ale i o přetaktování či souboji s nejrychlejšími jednočipovými GeForce.

CS24

Kdyby se náhodou příznivci grafických karet v mezičase před vydáním článků nudili, mohou se zapojit do přínosného vlákna o škálování SLI a CrossFire.

Autor článku