Hlavní navigace

Nemá ani připojení k internetu. Nakamoto veřejně popírá, že by vytvořil bitcoin

17. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kauza Newsweek vs. Dorian Satoshi Nakamoto nejspíš ještě bude mít soudní dohru. Slavný magazín ve svém restartovaném „prvním“ čísle oznámil, že našel autora bitcoinu. Na něj se pak sesypala armáda dalších novinářů. Sám Nakamoto si vybral jednoho z AP a v exkluzivním interview mu řekl, že s bitcoinem nemá nic společného.

To opakuje i v dopise, který vydal, aby očistil své jméno. V něm píše, že se o bitcoinu poprvé dozvěděl až letos v únoru díky svému synovi. Když jej navštívila reportérka Newsweeku, tak ani nevěděl, o čem mluví.

Umí programovat, jeho poslední práce se týkala řízení letecké dopravy. Nemá ale žádné znalosti, ani nikdy nepracoval s kryptografií, P2P systémy ani alternativními měnami. Deset let už neprogramuje, živil se jako dělník nebo zastupující učitel. Kvůli finančním problémům si v roce 2013 nechal zrušit internetovou přípojku.

 

CS24

Článek v Newsweeku jej poškodil a způsobil jemu i jeho rodině spoustu zmatku a stresu. Už si také našel advokáta. Dopis zveřejnil blogger agentury Reuters Felix Salmon s tím, že Nakamotovým právníkem se stal Ethan Kirschner. Ten magazínu Quartz potvrdil, že skutečně pro Nakamota pracuje, ale bližší detaily neuvedl.

Zdroj: Quartz