Hlavní navigace

Nemáte rádi sociální sítě? Skryjte je a blokujte komunikaci s nimi

4. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak je vám jistě známo, na sociálních sítích lidé tráví stále více času. Možná to příliš neplatí o Google+, avšak takový Facebook je nepřehlédnutelný a v tuto chvíli nezastavitelný fenomén. Najdete ve svém okolí někoho, kdo nemá založený vlastní virtuální profil zde nebo v jiné podobné síti? Pár takových jedinců se vždycky najde, ale jejich stav se snižuje. Nebýt na sociální síti je vaše právo, vaše volba, jenže ať se vám to líbí nebo ne, Facebook a další s vámi komunikují stejně, aniž byste o tom nutně věděli. Prvky ze sociálních sítí na vás vyskakují z každé druhé (nebo možná první) stránky. Weby dnes přirozeně nesmí na sociální sítě zapomínat, takže zde vyvíjí různé aktivity.

Někteří to možná nedělají, jeden specifický prvek na vás však obvykle bude stejně vyskakovat pořád. Málokterý portál neobsahuje integrovanou funkci Like. Lajkovat můžete články, videa, fotky a tak nějak zkrátka cokoli. Vedle tlačítka pro sdílení na Facebooku obvykle najdete jeho věrné kumpány, a sice možnost přidat příspěvek na Twitter nebo na Google+. V poslední době se k nim přidává také Pinterest. Přestože jste si nikde profil nevytvořili, na sociální prvky na internetu narazíte na každém kroku. A co je horší, sociální sítě o vás prostřednictvím webů třetích stran získávají jisté údaje. Ne nadarmo se říká, že Facebook má vytvořený profil i o lidech, kteří si ho tu sami nezaložili.

 

 

Blokujte sledování sociálními sítěmi

Pokud vás štve sledování a sociální prvky nacházející se mimo vlastní sociální sítě, můžete se proti nim bránit. Stačí, když si do prohlížeče přidáte doplněk. Vývojový tým dal dohromady tři samostatná rozšíření, která fungují ve Firefoxu, Chromu a Safari. Najdete je na disconnect.me/tools. Pokrývají tři velké a patrně nejdůležitější sociální sítě, konkrétně Facebook, Twitter a Google+. Navštivte proto uvedenou adresu ve svém prohlížeči, pokud je ovšem podporovaný, a klepněte na tlačítko symbolizující síť, jíž chcete zablokovat.

 

Pomůcky vznikly především proto, že jejich autoři nechtěli, aby je sociální sítě sledovaly. Když se rozhodnete nebýt jejich součástí, patrně se vám vůbec nezamlouvá představa, že o vás získávají údaje skrze weby třetích stran. To se vám ostatně nemusí líbit, i když je jinak aktivně využíváte.

 

První doplněk, Facebook Disconnect, vás odpojí od sítě Marka Zuckerberga. Pokud jste její součástí, můžete svůj profil stále navštěvovat, po instalace se změní jediné: Facebook již nebude upozorněn na to, že jste zrovna přešli na tu a tu adresu. Pokud web obsahuje funkci Facebook Connect, Disconnect jejímu fungování úspěšně zatne tipec. Doplněk vznikl původně pro Chrome, jak již bylo zmíněno, nyní jej můžete používat také ve Firefoxu a Safari.

 

V adresním řádku (nebo vedle něj) se v případě pokusu o komunikaci se serverem může ukázat informační tlačítko. Vaše rozhodnutí o (ne)sledování bude uloženo a příště se vás prohlížeč už dotazovat nebude. Ve Chromu ze stránek zmizí rovněž tlačítka pro lajkování obsahu a boxíky s profily. Sociální síť vám konečně nebude zasahovat do života. Ochraně svého soukromí tak můžete docela snadno zase přilepšit. Pokud se vám nelíbí sledování obecně, nezapomeňte ve svém prohlížeči rovněž zapnout funkci Do Not Track. Od nedávna ji podporuje také Opera.

Tip: Jak se vyhnout sledování na webu? Už i Twitter podporuje Do not track

Na podobném principu pracují také dva další doplňky, Google Disconnect (nebo též G Disconnect) a Twitter Disconnect. Google obdrží upozornění, pokud jste na přešli na stránku, která obsahuje jeho widget, totéž platí pro Twitter. Ani v jednom případě vám nebude odepřen přístup k samotných webům, stále budete moci navštívit např. twitter.com. Doplňky pouze zablokují komunikaci, která na vás práská.

 

KL24

Disconnect: jeden doplněk proti sledování

Kdyby vám nestačily tři samostatní doplňky, jejich výrobce nabízí ještě jedno řešení. To je mnohem komplexnější a kromě uvedených sítí zakazuje sledování ještě jinými weby, mj. LinkedIn nebo Yahoo. Disconnect tedy vaše soukromí ochrání ještě důkladněji. Rozšíření v podporovaném prohlížeči nainstalujete rovnou z hlavní stránky disconnect.me. Vedle adresního řádku se objeví nové tlačítko, odkud můžete sledovat, kolik pokusů o sledování bylo zastaveno.

Byl pro vás článek přínosný?