Hlavní navigace

Němci a Francouzi mluví o „evropském internetu“. Data nepůjdou přes USA

17. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Hollande na sobotní schůzce mluvili o tom, že je třeba chránit elektronickou komunikaci před špióny z USA. Loni se provalilo, že NSA odposlouchávala také samotnou Merkelovou. Na americkou rozvědku pak Edward Snowden vynesl i další informace, podle nichž NSA sleduje e-maily, mobily, nabourává se do počítačů nebo se snaží oslabit šifrovací algoritmy.

 

Státníci chtějí vyzvat evropské provozovatele služeb i poskytovatele připojení, aby drželi komunikaci co nejvíce mimo USA. Není důvod, aby e-mail poslaný ze Seznamu na Centrum cestoval přes Atlantik. O to se ale starají routovací algoritmy, které vyhledávájí co nejlepší a nejkratší spojení.

O konkrétních plánech se Merkelová s Hollandem bohužel nezmiňují. V době globalizovaného internetu, kdy 20 nejnavštěvovanějších webů světa pochází z USA, Číny nebo Japonska, ale stejně nebude podobná izolace příliš fungovat. Za odposlechy navíc nestojí jen „zlá NSA“, ale Snowdenovy dokumenty odhalily i spolupráci s britskou rozvědkou GCHQ. V zájmu ochrany občanů musí komunikaci sledovat také zpravodajské služby v jiných velkých zemích, jen o tom zatím nevíme.

Zdroj: Reuters