Hlavní navigace

Němci varují před bezpečnostními riziky při použití Windows 8 a TMP 2.0

26. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Německý úřad BSI, který se zabývá bezpečností použitých informačních technologií ve vládě, varuje před počítači s Windows 8 a čipy TPM 2.0. Trusted Platform Module naleznete v některých počítačích s operačním systémem od Microsoftu. V kombinaci s určitým softwarem dosáhnete lepšího stupně zabezpečení. (Celý systém slouží také k šifrování dat, která bez patřičného unikátního klíče neotevřete.)

Technologie TPM 2.0 byla navržena neziskovou organizací Trusted Computing Group. V té pro dobro všech spolupracuje několik firem, včetně Microsoftu, Intelu nebo IBM. Co se tedy Němcům nezdá? Vývoj byl podle nich natolik otevřený a počet přispěvatelů tak vysoký, že to mohlo vést ke ztrátě kontroly nad řešením. Spolupráce několika společností tak podle BSI byla spíše škodlivá. Obavy z možného prolomení zabezpečení nicméně úřad nekonkretizuje.

 

Reuters informují, že Microsoft se k situaci odmítá vyjadřovat. Pouze sdělil, že výrobci počítačů mají možnost prodávat stroje bez TPM. BSI společně s organizací Trusted Computing Group a výrobci operačních systémů hledá řešení vznesených obav. Riziko má být vysoké pro všechny uživatele, natož pak pro infrastrukturu vlády.

Zdroj: BSI via Reuters