Hlavní navigace

Němci žalují Adblock Plus. Jeho obchodní model považují za nelegální

8. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na webové stránce sice stojí, že je doplněk zadarmo, jenže připravuje provozovatele webových stránek o příjmy z reklamy. Stránky provozovat zadarmo nelze, takže se proti doplňkům pro prohlížeče, které blokují reklamy, některé firmy v minulosti silně ohradily. Nejdále to dotáhli Němci, kteří nyní žalují tvůrce Adblock Plus. Po krku mu jdou mediální a marketingové firmy.

 

Společnost Eyeo, která Adblock Plus vyvíjí, bude muset čelit žalobě od RTL Group a ProSiebenSat.1 Media. Firmy ji podaly u mnichovského soudu. Myslí si, že obchodní model autorů doplňku je nelegální. Některé subjekty totiž platí za to, aby jejich reklamy na webech zůstaly nedotčeny. Dostávají se tímto na bílou listinu.

Tato praktika je přinejmenším kontroverzní, ať se na ni díváte z libovolného úhlu pohledu. Kupříkladu Google autory takto uplácel. Řada online médií (např. Focus Online a Chip Online) se ještě nerozhodla, jestli se k žalobě připojí, nebo naopak nikoli. Ve vzduchu tak zatím visí dvě možnosti. Mluvčí Eyeo, odmítl, že by proti společnosti byly podniknuty právní kroky.

Adblock Plus

via Neowin

Autor článku