Hlavní navigace

V Německu se možná bude moci prodávat Wolfenstein 3D. Nacistické symboly už mohou být i ve hrách

21. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Německá organizace Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle (USK), která je zodpovědná za značení her podle vhodnosti pro konkrétní věkové skupiny, přijala v srpnu nová pravidla. Nově může přiřadit rating i hrám obsahujícím „symboly neústavních organizací“, ty byly od 90. let přísně zakázané. Nevhodné tituly nedostaly štítek, a nemohly se tak v původní podobě v zemi prodávat.

Mezi takové symboly patří například hákový kříž, znaky Ku Klux Klanu, Islámského státu nebo třeba rudá hvězda či srp a kladivo symbolizující komunismus, viz přehled na Wikipedii. Podle nových pravidel bude organizace individuálně posuzovat hry udělovat jim rating i v případě, že tyto symboly obsahují, ale zakázané ideologie nepropagují. Tím se hry dostanou na úroveň filmů, dokumentů nebo jiných uměleckých děl, která také obsahují výjimku.

Cenzura her je v Německu vyšší než jinde v EU. Tvůrci musí hry upravovat, pokud obsahují hodně násilí (méně krve, navíc tmavší barvy) nebo sexu. Zvláštním případem pak byla celá řada her odehrávající se za druhé světové války, které musely být pro německý trh upravené. V Indiana Jones and the Last Crusade byly přemalované svastiky. Zombie náckové v prvním South Parku měli symboly také přemalované.

KL24

TIP: Rodí se velká konkurence Steamu? Discord chce prodávat hry

Série Wolfenstein je ale nejznámějším příkladem. Wolf 3D z roku 1992 je v Německu dodnes zakázaný, protože nevyšel v cenzurované verzi. Nadcházející díly už ale tvůrci z Bethesdy upravují jako diví. V The New Order jsou původní symboly nahrazeny novými a o nacismu se mluví jako o Režimu. V The New Colossus se navíc objevil sám Hitler, ale nemá svůj pověstný knírek a oslovují jej jako Mein Kanzler nebo Herr Heiler místo Mein Führer a Herr Hitler. Přehled různých upravených německých verzí her najdete na dorkly.com.

Byl pro vás článek přínosný?