Hlavní navigace

Německý soud potvrdil, že Google může indexovat obrázky a ukládat náhledy

11. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už pět let Google řeší právnické tahanice ohledně svého vyhledávače obrázků. Německá umělkyně jej kdysi zažalovala za to, že uživatelé mohou vidět její malby skrz funkci Image Search, kterou internetový hegemon spustil v roce 2003.

Google se bránil, že pouze zpřístupňuje miniatury s odkazem na originál, což nakonec majitelům práv spíš pomůže. Soud mu dal v roce 2010 zapravdu. A německý Nejvyšší soud to znovu potvrdil dnes a původní verdikt ještě doplnil.

Dle rozhodnutí dvoru není uvedení miniatury ve výsledcích vyhledávání porušováním autorských práv. Jejich vlastníci mohou svá díla pro indexovací crawlery zneviditelnit buď zaheslováním přístupu, nebo výjimkou na serveru v souboru robots.txt. Pokud tedy vlastník práv veřejně zobrazí fotografii nebo jiný druh obrázku, vyhledávače jej automaticky mohou indexovat a zobrazovat náhledy.

 

KL24

Výsledkem je podle Googlu výhra všech stran. Majitelé obrázků mají možnost svá díla chránit, pokud chtějí. Vyhledávací enginy mohou prohledávat i cizí obrázky a galerie, pokud jim to majitelé práv výslovně nezakážou. A uživatelé nemusí nic řešit, k originálním obrázkům se snadno dostanou přes vyhledávače. Což je ostatně výhoda i pro majitele práv.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?