Hlavní navigace

Není GIF jako GIF. Twitter je chytře převádí do videosouborů

20. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Twitter tento týden ve své síti povolil nahrávání animovaných GIFů. Ve skutečnosti s tímto 25 let starým formátem ale pracuje pouze na vstupu, k uživatelům se už GIF nedostane, protože Twitter z něj udělá skutečné video. Jako první si toho všiml blog Embedly.

Uživatelé se nemusí ničeho bát, ve skutečnosti je tento zlepšovák užitečný. Ale i zvrhlý zároveň. Užitečný proto, že GIF je zkrátka starý a hloupý formát, se špatnou kompresí, který se už dnes ke složitějším animacím vůbec nehodí. Obraz převádí do pouhých 256 barev a jednotlivé snímky mají pouze bezztrátovou kompresi LZW, takže celý soubor je zbytečně velký.

Převod do videa, u Twitteru ve formátu H.264 a kontejneru MP4, dokáže takový soubor zmenšit několikanásobně. Náš původní soubor GIF měl 2,11 MB, po převodu do H.264 ale zabral jen 0,15 MB. Na stránce i v aplikacích se přitom může chovat stejně, ne-li lépe. Animaci musíte nejdříve spustit, takže se nebude stahovat dopředu a lze jí neustále přehrávat ve smyčce. Nevýhodou je, že s vloženým videem si neporadí staré prohlížeče, ale těch už je v oběhu minimum.

CS24

 

A proč je to zvrhlé? Spousta GIFů vzniká tím, že někde vystřihne kousek už jednou komprimovaného videa, „zničí“ jej převodem do GIFu, a ten zase Twitter ještě jednou silně zkomprimuje. Kvalita obrazu tím výrazně trpí, ale o ní asi u vtipných animovaných scének až tolik nejde.