Hlavní navigace

Nepoužívejte „netbook“!

30. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

V dnešní době je zvykem označovat miniaturní notebooky pojmem „netbook“. Toto slovo v hojné míře používá zejména Intel, jehož procesor Atom používá drtivá většina takových zařízení, čest výjimkám. Pojem netbook má symbolizovat, že přenosný počítač je určen v první řadě pro nenáročné úlohy a v první řadě pro prohlížení webových stránek. Zdá se ale, že Intel a výrobci netbooků budou muset pro tuto kategorii produktů vymyslet jiné jméno.

Společnost jménem Psion Teklogix má totiž název „Netbook“ zaregistrovaný jako ochrannou známku, a proto poslala výrobcům výzvu, aby toto slovo k definici miniaturních notebooků přestali používat. Zpráva serveru X-bit labs nehovoří o žádných požadavcích na odškodné, ani o hrozbě soudní žaloby. Zdá se tedy, že Psion není patentovým trollem, nýbrž se prostě a jednoduše snaží chránit svou registrovanou značku.


Psion Netbook Pro

Psion vyráběl zařízení pojmenované Netbook mezi lety 2000 a 2004. Jednalo se o malé přenosné počítače, podobně velké nebo menší než současné netbooky, založené na platformě ARM s operačním systémem EPOC (předchůdce Symbianu), později Windows CE. V současné době již Psion žádný Netbook nevyrábí, ale k poslednímu vydanému modelu Netbook Pro z konce roku 2003 ještě stále poskytuje podporu.

MMF24

Právě proto, že Psion Teklogix už po nějakou dobu značku Netbook nepoužívá, by se také mohlo stát, že příslušné úřady společnosti právo na výhradní užívání ochranné značky odeberou a vše tak zůstane při starém – tedy Psion Netbook v propadlišti dějin a „netbook“ jako populární slovíčko v marketingových materiálech Intelu.

Zdroj: X-bit labs

Autor článku