Hlavní navigace

Nepřepisovatelná SD karta

15. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

SD WORM, tak se jmenuje nový produkt od SanDisku. Pojem Secure Digital snad netřeba vysvětlovat, zkratka WORM znamená Write Once, Read Many a nejznámějšími médii tohoto typu jsou zapisovatelné optické disky (CD, DVD, Blu-ray). Takže data, která jsou na tuto kartu zapsána, už není možno smazat. K čemu to může být dobré?

Vlastně kdekoliv, kde je nežádoucí, aby data mohla být změněna. Fotografie z policejních vyšetřování, diktafonní záznamy z výslechů, bezpečnostní kamery, elektronické volby… využití se určitě najde více. SD WORM karty se také prý vyznačují dlouhou trvanlivostí, takže je lze použít i pro archivaci dat. SanDisk se chlubí životností až 100 let, ale asi sami víte, jak to s podobnými sliby dopadlo u médií CD-R.


Mimochodem, SanDisk nedávno modernizoval své logo…

SanDisk neprozradil, zdali karty používají obyčejnou Flash paměť s ochranou proti přepsání, nebo zcela jiný typ paměti spadající spíše do kategorie ROM. Holedbá se ale, že neexistuje způsob, jak data pozměnit. Výrobce je na svůj výtvor prý dokonce tak hrdý, že u SD Card Association požaduje, aby tento typ karty byl ustanoven jako standard. Zpočátku budou SD WORM karty dostupné pouze s kapacitou 128 MB, cena zveřejněna nebyla.

Zdroj: SanDisk

Autor článku