Hlavní navigace

Neradi širokoúhlá LCD? Eizo odhalilo 27" monitor s poměrem stran 1:1

19. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních dech jsme měli to potěšení psát o množství zajímavých monitorů. Ovšem kousek, s kterým se nyní vytasila firma Eizo, je mezi nimi vyloženým unikátem. Zatímco totiž většina monitorů má dnes poměr stran 16:9, profesionály vítanější obrazovky 16:10 se vytrácejí a naopak se rozmáhají „nudle“ 21:9, Eizo jde přesně opačným směrem. Společnost nyní přichází s monitorem FlexScan EV2730Q, který má poměr stran 1:1, je tedy dočista čtvercový.

Atypický panel tohoto LCD má úhlopříčku 26,5 palce (67,2 cm) a rozlišení 1920 × 1920 bodů, což by mělo znamenat rastr s jemností zhruba 102,5 dpi. Na šířku (a samozřejmě i na výšku) měří panel 47,5 cm. Pro srovnání: klasická širokoúhlá sedmadvacítka má rozměr 59,8 × 33,6 cm. Šířka panelu u FlexScan EV2730Q by měla téměř přesně odpovídat šířce panelu 21,5" LCD s poměrem 16:9 (47,6 × 26,8 cm), na výšku je ale o 21 cm větší. Při práci budete mít téměř dvojnásobné vertikální rozlišení než u „Full HD“ – stejně bodů, jako byste si takovou obrazovku převrátili na výšku. Zároveň ale bude takové rozlišení zachováno i horizontálně, což u obráceného širokoúhlého LCD nemáte.

Monitor Eizo FlexScan EV2730Q s čtvercovým poměrem stran
Monitor Eizo FlexScan EV2730Q s čtvercovým poměrem stran 

Použita je technologie IPS s kontrastem 1000:1, pozorovacími úhly 178°/178° a matnou povrchovou úpravou. Podsvícení má dávat maximální jas 300 cd/m², mělo by se dát zregulovat až na 1 % intenzity a zároveň má údajně omezené blikání. Podpora 10bitových barev se u tohoto modelu nekoná, Eizo udává standardních 16,8 milionu odstínů. Odezva je na hodnotě 5 ms pro přechod šedá-šedá, ale v tomto případě asi nejde o zrovna podstatnou hodnotu, jelikož ani na filmy, ani na hraní se asi toto LCD pořizovat nebude.

Monitor Eizo FlexScan EV2730Q s čtvercovým poměrem stran

Monitor nabízí coby vstupy DisplayPort a DVI. Stojan má 1W stereofonní repoduktory a také dvouportový rozbočovač USB 2.0. Eizo také v tomto modelu použilo funkci EcoView Sense, která detekuje přítomnost uživatele před obrazovkou a díky tomu ji může po jeho odchodu automaticky vypínat. Stojan nenabízí funkci pivotu, která je zde irelevantní, má ale nastavení výšky v rozsahu 10,1 cm. Eizo mimochodem nabízí dvě „barevné“ varianty – šedou a černou.

 

Osobně si nejsem jistý, zda by mi na práci čtvercový poměr vyhovoval, jelikož zorné pole je větší do šířky a tak obdélníková obrazovka dává smysl. Jiná věc ale je, co vám na LCD vykresluje váš software – tam už často může vzniknout preference pro větší vertikální rozlišení (a rozměr). Pro řadu činností, například CAD, programování nebo grafiku, tedy může být vysoký panel lepší, ovšem širokoúhlé LCD na výšku už zase může být vysoké přespříliš. Eizo FlexScan EV2730Q bude asi každopádně záležitostí jen pro specifické uživatele, ale je třeba říct, že pestrost v dostupných formátech je určitě přínosem.

Pokud byste si FlexScan EV2730Q chtěli pořídit domů nebo do kanceláře, budete muset ještě pár týdnů počkat. Monitor by měl jít na trh až v prvním čtvrtletí příštího roku, nicméně začátek prodejů asi bude v různých zemích různý. Cena zatím známá není.

MMF24

Monitor Eizo FlexScan EV2730Q s čtvercovým poměrem stran

Zdroje: Eizo (1, 2), Hermitage Akihabara