Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Unikly nereferenční Ampere. Specifikace a TDP potvrzené, NVLink SLI jenom u RTX 3090. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 1. 9. 2020 23:34

    mikymauz

    Tak ty ceny samozřejmě nevymýšlí Huang, má na to bandu finančních analytiků. A neočekával bych, že jsou to samí pitomci, jak by z místních diskuzí mohlo občas vyplynout (což platí obecně pro všechny, AMD, Intel,...). A zase se o tom může jen spekulovat, každý podle sebe, přičemž pravda bude obvykle někde mezi, jako mix mnoha faktorů.
    Turing ceny napálil, ale evidentně trh to přijmul, když Nvidia zvýšila tržní podíl. Možná usoudili, že další zdražování by už bylo kontraproduktivní. Mají teď produkty, které tlačí některé nové technologie, které mně vcelku dávají smysl (RT, DLSS, využití AI při zpracování obrazu). V tomhle Ampere nabízí celkem markantní navýšení výkonu, což do jisté míry může kompenzovat i případný menší skok v klasice, tedy rasterizačním výkonu. A pokud se v testech dobré výkony potvrdí, tak s ohledem na Turing se dá hovořit o nepřepálených cenách, které mají také přispět k širší adopci těch nových technologií. K tomu nabízejí další věci typu NVIDIA Broadcast nebo Machinima, na který uslyší kreativci (a tohle je něco, v čem AMD léta zaostává).
    Samozřejmě, do cenotvorby také promlouvá konkurence, ale s definitivním soudem bych počkal, až AMD přijde s novým RDNA2 a pak se můžem bavit, jaký vliv to mělo. Akorát mám pocit, že je kolem toho až moc velké ticho. Takže buďto to bude velký, nebo "jako vždy" v posledních letech u grafik AMD.