Hlavní navigace

Nero BackItUp & Burn: záloha dat snadno a rychle

9. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opakuji to neustále ve všech článcích věnovaných zálohování dat. Tato činnost je až tou poslední, na kterou přijde při práci s počítačem řada. Jak zkušení, tak začínající uživatelé se v prvé řadě starají o běžnou softwarovou výbavu (kancelář, fotky, internet...), hry a zabezpečení. Jen málokdo pak dojde ještě k otázce zálohování dat. Přitom spoléhat na bezporuchovost i značkového počítače je značně naivní.

Nikdy nevíte, kdy se pokazí disk, kdy omylem smažete nějaké soubory, nebo kdy o svá data přijdete kvůli nějakému škodlivému programu. Nero BackItUp & Burn je jedním z programů, které vám mohou pomoci vaše data zachránit, resp. díky vytvořené záloze pro vás porucha počítače nebude tak nepříjemná.

Nemáte-li v počítači .NET Framework 3.5 SP1 a nejnovější Windows Installer, pak pro vás bude instalace Nero BackItUp & Burn poměrně časově náročná. Tyto komponenty aplikace bezpodmínečně vyžaduje, naštěstí je při instalaci dovede automaticky stáhnout a do systému doplnit, takže vše proběhne bez vašeho zásahu. Restart by měl následovat až po dokončení instalace celého Nero BackItUp & Burn. Při instalaci na Windows Vista však bylo restartů v porovnání s Windows XP více.

Součástí instalace je kromě samotného zálohovacího programu také vypalovací program Nero Express a Nero RescueAgent.

Začínáme s Nero BackItUp & Burn

Nero BackItUp & Burn je v češtině a na první pohled po svém spuštění připomíná jednoduchý plánovač. On jím ve skutečnosti totiž tak trochu je. Pravidelná údržba počítače znamená i pravidelné zálohování veškerých dat. Čím častěji budete zálohovat, tím riziko ztráty dat snížíte. Pomocí kalendáře v Nero BackItUp & Burn můžete vytvořit jednoduchý plán automatického vytváření záloh.

Na výběr máte několik druhů a metod zálohování. Z nabídky záloha v horním menu spustíte buď ruční zálohování jednotlivých souborů a složek nebo zálohu celého diskového oddílu. Doporučuji druhou možnost, protože pak budete moci obnovit nejenom své dokumenty, ale kompletně všechna data v počítači, včetně operačního systému a nainstalovaných programů.

Zálohu diskového oddílu není nutné provádět tak často, pokud neměníte seznam instalovaných aplikací. Doporučil bych ji použít jednou za měsíc, přičemž častěji bych zálohoval především data z dokumentů, hudbu, fotografie a jiné. Obojí v Nero BackItUp & Burn jednoduše nastavíte. Po zvolení příslušné funkce si zatrhovátky určíte, co se bude zálohovat.

V dalším kroku vyberete cílové umístění, kterým může být buď další pevný disk, prázdné DVD, USB flashdisk, síťové umístění nebo online úložiště. Nakonec ještě nastavíte případné opakování zálohovacího procesu a spustíte jej. Nero nabízí kompresi dat a jejich ochranu heslem a šifrováním AES. Po dokončení zálohy se může automaticky spustit její kontrola. Tu lze provést také kdykoli později i ručně.

Jelikož je zálohování časově náročné, můžete jej spustit přes noc a nechat Nero BackItUp & Burn, aby po dokončení zálohy automaticky vypnul počítač.

Se zvědavostí jsem klepl na Nastavení pro odborníky. V něm vám Nero BackItUp & Burn umožní definovat prioritu CPU pro zálohovací proces, spustit nějaký program před spuštěním a po dokončení zálohy, odeslat e-mail s informacemi o záloze, automaticky smazat starší zálohy a ponechat jen X posledních a nastavit vlastnosti vypalování.

Automatické zálohování

Pod funkcí Automatického zálohování se v Nero BackItUp & Burn ukrývá praktická funkce pro majitele stolních počítačů, ale možná nejenom pro ně. Když automatické zálohování v podstatě jedním klepnutím aktivujete, budou všechny soubory zálohovány na připojený externí disk (nebo druhý interní disk), a to každé dvě hodiny. Zálohy jsou uchovávány jeden den, poté následuje uchování jediné denní zálohy a po sedmi dnech vám zase zůstane jediná týdenní záloha. Takto se zálohovací proces postupně opakuje.

Alternativou pro automatické ukládání souborů je úložiště Nero Online Backup. Tuto volbu bych doporučil spíše uživatelům notebooků, kteří chtějí mít data pohodlně a neustále zálohována, ale neradi s sebou budou nosit externí disk. Podmínkou je jen připojení k internetu, kde však musíte počítat s vyšším objemem přenášených dat.

Obnova dat je prakticky podobná. Vyberete si umístění zálohy a zvolíte data, která z ní chcete obnovit. Jestliže nastane potřeba obnovit kompletně celý diskový oddíl z vypálených optických disků, pomůže vám s tím speciální nástroj ImageTool na prvním spouštěcím médiu. Můžete jej vytvořit i samostatně.

K záloze dat přidejte synchronizaci

Se zálohováním se často pojí i synchronizace. V Nero BackItUp & Burn ji najdete pod samostatnou nabídkou. Umožní vám udržovat stejný obsah ve dvou různých složkách (i přes síť), a to pomocí zrcadlení, kopie, aktualizace, vylepšení nebo jen přidávání nových souborů. Vše můžete naplánovat a zautomatizovat. Jako doplněk Nero BackItUp & Burn nabízí vytvoření spustitelného disku nebo USB média s programem Nero BackItUp SyncTool umožňujícím synchronizaci bez instalace.

Nabízí se srovnání s aplikací Norton 360, o které jsme na ExtraWindows před nějakou dobou také psali. V porovnání s ní je Nero BackItUp & Burn čistě zálohovací program, bez doplňujících funkcí. Norton 360 je naproti tomu kompletní řešení pro údržbu počítače - od zajištění bezpečnosti, přes optimalizaci disku až po zálohování.

KL24

Z hlediska ovládání a srozumitelnosti mi Noton 360 více pasuje k méně zkušeným uživatelům, zatímco Nero BackItUp & Burn bych doporučil spíše těm pokročilejším. Automatické zálohování každé dvě hodiny, které Nero nabízí, je sice skvělý nápad, ale ne každý uživatel má k dispozici dostatečně velký externí disk nebo druhý disk v počítači a přenos dat na internet může být zdlouhavý.

Nero BackItUp & Burn je placená aplikace, kterou pořídíte ve verzi stažené z internetu za 39,99 €, v přepočtu asi za 1 000 Kč. Za poskytnutí licence k Nero BackItUp & Burn pro naši recenzi děkujeme společnosti Servodata.

Byl pro vás článek přínosný?