Hlavní navigace

Nerozbitní tvrďáci: test čtyř odolných smartphonů

29. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud za první chytrý telefon považujeme iPhone (ostatně byl to první telefon s velkým kapacitním dotykovým displejem), pak s námi tyto přístroje jsou pouhých šest let. Přesto má dnes smartphone v kapse téměř každý. Jde vlastně o kapesní počítače, které zcela nepředstavitelným způsobem proměnily naše každodenní návyky a dá se říct i životy. Jsou to naši milovaní společníci a pomocníci i nenávidění žrouti času či soukromí. Jejich životní cyklus je ale příšerně krátký.

Většinou si nový smartphone kupujeme už za rok či dva od pořízení toho starého. A mnohdy není hlavním důvodem nedostatečný výkon, ale spíše nějaký problém. No řekněte, kolikrát vám už telefon spadl na zem? A kolikrát vám popraskalo přední sklo? Patříte-li mezi notorické nešiky nebo prostě nechcete s telefonem zacházet v rukavičkách, pak je právě pro vás určen tento test.

Test odolných smartphonů - úvod

Nejsou cimprlich

Odolné telefony jsme vídali už v době klasických mobilů, vždy ale šlo o okrajovou skupinu určenou pro stavaře, řemeslníky, lesníky a další lidi v terénu. U smartphonů je situace o to složitější, že celou přední stranu vždy tvoří velká skleněná plocha, která je ze své podstaty choulostivá. Přesto se už před nějakou dobou začaly objevovat odolné telefony. Buď ale šlo o nedopečené pokusy ze strany velkých výrobců, nebo gumové cihličky bez pořádných funkcí. Generace, kterou nyní testujeme, už je dospělá. Nabízí jak adekvátní odolnost, tak i všechny kvality, které čekámeod dobrého smartphonu. Námi testovaní odolňáci vesměs nejsou žádná drobátka, největší váží při 4,3" úhlopříčce 265 g. Za odolnost se prostě platí.

Patříte-li mezi notorické nešiky nebo prostě nechcete s telefonem zacházet v rukavičkách, pak je právě pro vás určen tento test

O tyto modely se ale skutečně nemusíte bát. Můžou spadnout do řeky, skutálet se ze skály, spadnout do písečné závěje nebo do blátivé kaluže – to vše by měly bez sebemenší újmy vydržet. Přesto musejí nabídnout barevný displej s příjemným ovládáním a všechny funkce, na které jsme zvyklí od střední smartphonové třídy.

Přístroje této kategorie mají svá specifika – kvůli voděodolnosti schovávají konektory pod gumovými krytkami, což zhoršuje jejich dostupnost. Další zvláštnosti jsou spíše pozitivní. Často se setkáváme s elektronickým kompasem (ideální do přírody), viděli jsem také SOS tlačítka, téměř povinnou výbavou je LED svítilna nebo úchyt na poutko. Velká bateries vysokou výdrží bohužel není pravidlem,oceňovali jsme také hardwarová tlačítka, která se ve zhoršených podmínkách lépe ovládají. Překvapilo nás, že tři ze čtyř testovaných modelů měly dva sloty pro SIM karty. Ale dává to smysl – pokud jste často v terénu, potřebujete co nejlepší pokrytí, které nabídne jen kombinace dvou operátorů.

Odolné kabátky

Existuje ještě jedna varianta, jak ochránit svůj telefon. Můžete mu koupit odolný obal. Skutečně kvalitní kabátky se ale vyrábí jen pro několik málo vybraných modelů. Bývá to třeba nejvyšší model z nabídky Samsungu (aktuálně Galaxy S4) a samozřejmě všechny iPhony. Nejlepší obaly pro jablečné smartphony vyrábí firma LifeProof. Jejich pouzdra zajistí stejnou odolnost, jakou mají modely v testu, dokonce jsou certifikované na pád ze dvou metrů. Vyrábí se k nim také další nápadité doplňky jako držák na kolo, držák na ruku pro běžce nebo plovoucí kabátek pro vodáky. Pro mnoho lidí totiž může být lepší variantou ochránit svůj stávající telefon, než kupovat nový. Zejména pokud mají model z vrcholu nabídky.

 

Jak jsme testovali

Přístroje jsme bodovali a hodnotili ve čtyřech kategoriích. První a nejdůležitější bylo zpracování a odolnost. Hodnotili jsme materiály, ze kterých je přístroj vyroben, slícování, mechanizmus uchycení krytu a samozřejmě také krytky na konektory. Jejich otevření je u některých modelů skutečně frustrujícím zážitkem. Víme, že zajišťují voděodolnost, některým výrobcům se je ale daří skloubit se snadným otvíráním.

Všechny modely v testu splňují certifikaci IP67, která znamená voděodolnost (30 minut v hloubce 1 metr) a také prachuvzdornost. Cat B15 navíc přidal vojenský standard MIL-STD-810G, který znamená odolnost proti nárazu, pádu z výšky 1,8 metru a také proti vibracím 4. kategorie. Ostatní telefony si ale s těmito situacemi poradí také. Dá se říct, že všechny telefony v testu jsou dostatečně odolné i pro nasazení v náročných podmínkách (ačkoli některé trochu víc), zajímalo nás tedy především to, jak dobré jsou to smartphony.

Test odolných smartphonů - úvod

V druhé kategorii jsme hodnotili ergonomii a design – i velký a pogumovaný telefon může vypadat atraktivně. Kromě subjektivního parametru vzhledu jsme hodnotili také objektivní čísla jako rozměry a hmotnost. Řídili jsme se pravidlem čím míně, tím lépe, abychom alespoň trochu vyvážili výhodu velkých obrněnců. Největší pozornost jsme ale věnovali ergonomii, tedy tomu jak se přístroj drží, jaká má tlačítka, kde jsou umístěna a jak se mačkají.

Jehardware a funkce dnu kategorii jsme vyčlenili také pro multimédia, kde hrála největší roli kvalita displeje. Obrazovky telefonů nás v této kategorii velmi příjemně překvapily, už se vám nestane, že na slunci nic nepřečtete. V této kategorii jsme hodnotili i zvuk či herní výkon – přeci jen na telefonu budete zřejmě chtít dělat i jiné věci. Pokud byste chtěli jen odolný telefonní přístroj, můžete si koupit gumovou cihličku za několik stovek bez dotykového displeje a chytrých funkcí.

Za zapůjčení telefonů děkujeme partnerovi testu, společnosti Alza.cz
                 

Poslední hodnocenou skupinu jsme označili jako hardware a funkce. Ohodnotili jsme v ní celkový naměřený výkon i subjektivní svižnost zařízení. Co se týče dalších hardwarových parametrů, nebylo příliš co hodnotit – všechny telefony mají 4GB integrovanou paměť a s výjimkou Cat B15 s 512 MB operační paměti mají ostatní modely v testu rovný gigabajt. Všechny také nabízejí slot pro microSD kartu, kromě Samsungu mají testované přístroje i dva sloty na SIM karty, což jsme velmi ocenili. Bodovali jsme také další funkce – přítomnost LED svítilny, kompasu, poutka nebo sluchátek v balení.

Další odolné varianty
Na našem trhu najdete také další modely s certifikací IP67. Patří mezi ně například nedávno testovaná Sony Xperia Z1 nebo Samsung Galaxy S4 Active. Jde o high-endové telefony, které mají odolnost proti vodě a prachu jako bonus. Z praxe víme, že zvládnou také dopad na tvrdý povrch minimálně z výšky 1,5 metru, přeci jen už jde ale o trochu jinou kategorii. Do testu jsme je zejména kvůli vyšší ceně nezařadili, pro někoho ale mohou být nejlepší volbou. Odolné modely jako Motorola Defy+ či Sony Ericsson Xperia active jsme nezařadili, protože už jsou špatně dostupné, a navíc by již zřejmě hardwarově neobstály. Mrzí nás pouze nepřítomnost modelu Runbo X6, který by možná test vyhrál. Na českém trhu je ale běžnými kanály nedostupný.

 

Co a jak jsme testovali

1. Evolveo StrongPhone Q4 a 2. Aligator RX430 eXtremo Dual

1. Evolveo StrongPhone Q4

Na první pohled nenápadný model Q4 po zhodnocení všech pro a proti s přehledem zvítězil. Nabídl ideální kombinaci vlastností, kterou od odolného telefonu chceme, přesto zůstává atraktivním smartphonem, za který se nebudete muset stydět. Jde o velký a výrazně pogumovaný model jako v případě Aligatoru, je ale přeci jen o kousek umírněnější. Výkonově je na tom téměř stejně (má stejnou čipovou sadu, procesor i operační paměť), navrch získal jen v herním testu, kde se pozitivně projevilo nižší rozlišení. V kombinaci s menším displejem je jeho jemnost obdobná jako u jeho největšího konkurenta v tomto testu. Jediný parametr, kde Aligator vítěze testu překonává, je barevné podání. V obou případech jde o IPS panely, Evolveo jde ale přece jen mírně do žluta. Ve škole bychom ho oznámkovali na jedna mínus.

Evolveo StrongPhone Q4
displej  4,0", 480 × 854 px, IPS, Gorilla Glass Test odolných smartphonů: Evolveo StrongPhone Q4
procesor Cortex A7 (4× 1,2 GHz)
čipset
MediaTek MT6589
operační paměť
1 GB
interní paměť    4 GB
konektory a sloty
microUSB, 2× SIM, 3,5mm audio
bezdrátová konektivita
GSM, GPRS, EDGE, HSDPA, Bluetooth 4.0, aGPS
Wi-Fi
802.11 b/g/n
systém Android 4.2
fotoaparát 8 Mpx (zadní), LED blesk, 2,0 Mpx (přední)
akumulátor 2 800 mAh (Li-Pol)
další digitální kompas, SOS tlačítko, tlačítko fotoaparátu, tlačítka pro přijetí a odmítnutí hovoru, poutko
v balení nabíječka, USB kabel, sluchátka
odolnost IP67, voděodolný do 1 m do 30 min, odolný proti prachu, pádu, vibracím
rozměry 140 × 76 × 17 mm
hmotnost 240 g
cena 7 190 Kč
hodnocení
zpracování a odolnost 92 % 87 %
  ergonomie a design 75 %
displej a multimédia 90 %
hardware a funkce 85 %

Přestože je přístroj o chloupek menší než Aligator, podařilo se do něj vměstnat stejnou 2 800 mAh baterii, což zaručuje výdrž přes dva dny při běžném provozu. Telefon má velmi nezvyklý tvar s výrazným reliéfem. Působí sice netradičně, ale skvěle se díky tomu drží, což oceníte zejména v rukavicích. V zimě nebo na stavbě vás také potěší ještě jedna unikátní vlastnost. StrongPhone má totiž ve spodní části dvě velká hardwarová tlačítka pro přijetí a odmítnutí hovoru. Ta bychom rádi vídali i na normálních telefonech.

 Test odolných smartphonů: Evolveo StrongPhone Q4 Hardwarová tlačítka pro přijetí a odmítnutí hovoru SOS tlačítko a spoušť fotoaparátu najdete nebezpečně blízko u sebe USB konektor je zapuštěn hodně hluboko, s většinou kabelů se k němu nedostanete Test odolných smartphonů: Evolveo StrongPhone Q4 

Ke dvěma slotům pro SIM karty a jednomu pro microSD paměť se dostanete po odjištění dvou velkých šroubů – zvládnete to i prsty. Kryt je důmyslně odpružen, rozhodně věříme, že by pohltil i několikametrový pád na tvrdý povrch. Evolveo je certifikováno krytím IP67, je tedy voděodolné a prachuvzdorné, bez problémů ale vydrží i vibrace a nárazy. V tomto ohledu je společně s Aligatorem nejlepší v testu.

V terénu oceníte LED svítilnu, digitální kompas i poutko ve spodní části. Potěšila nás také hardwarová tlačítka pro spuštění foťáku a volání SOS. Škoda že jsou hned u sebe. K tlačítkům musíme mít ještě jednu výhradu – zmáčknout jdou přeci jen až příliš ztuha. A když jsme u těch stížností, musíme zmínit i příliš hluboko zapuštěný konektor pro napájení, do kterého zastrčíte jen málokterý microUSB kabel.

Test odolných smartphonů: Evolveo StrongPhone Q4
Test odolných smartphonů: Evolveo StrongPhone Q4

Přes tyto drobné nedostatky se Evolveo StrongPhone Q4 v našich očích stalo jasným vítězem tohoto testu. Designově vás sice na první pohled neohromí, je to ale pracant. Nic zásadního mu nechybí, excelovalo téměř ve všech kategoriích. Nabízí Android 4.2.2 i Bluetooth 4.0 a v balení mu nechybí handsfree sluchátka. Prostě dobrá koupě.

Plusy / mínusy
odolnost hluboko schované konektory
displej příliš tuhá tlačítka
hardwarová tlačítka, výkon barevný design

2. Aligator RX430 eXtremo Dual

Největší a nejtěžší model z celého testu byl pravděpodobně také největším a nejtěžším smartphonem, který jsme kdy v Extra PC testovali. V případě nejvyšší nouze by se dal docela dobře použít také jako nástroj sebeobrany – úder touto cihličkou by pravděpodobně neustál ani plně vzrostlý medvěd. Teď už ale vážně, Aligator působí extrémně robustním dojmem, přesto je díky kombinaci černé a oranžový dostatečně atraktivní. 

Aligator RX430 eXtremo Dual
displej  4,3", 540 × 960 px, IPS, Gorilla Glass Test odolných smartphonů: Aligator RX430 eXtremo Dual
procesor Cortex A7 (4× 1,2 GHz)
čipset
MediaTek MT6589
operační paměť
1 GB
interní paměť    4 GB
konektory a sloty
microUSB, 2× SIM, 3,5mm audio
bezdrátová konektivita
GSM, EGPRS, EDGE, HSDPA, Bluetooth, GPS
Wi-Fi
802.11 b/g/n
systém Android 4.2
fotoaparát 13,0 Mpx (interpolováno z 8Mpx, zadní), LED blesk, 1,0 Mpx (přední)
akumulátor 2 800 mAh
další digitální kompas, nevyužité SOS tlačítko, poutko
v balení nabíječka, USB kabel, sluchátka, mikrošroubovák
odolnost IP67, voděodolný do 1 m do 30 min, odolný proti prachu, pádu, vibracím
rozměry 147 × 78 × 23 mm
hmotnost 265 g
cena 7 490 Kč
hodnocení
zpracování a odolnost 86 % 84 %
  ergonomie a design 80 %
displej a multimédia 86 %
hardware a funkce 83 %

Telefon stejně jako ostatní modely v testu splňuje standard IP67, odolá tedy i vysoce nestandardním situacím. Jeho oplášťování je velkorysejší než u ostatních modelů, dá se tedy předpokládat, že by bez trvalých následků přežil pád i z výšky 3–4 metrů. Velkým šokem ale bylo, když jsme na displeji hned po prvním dnu našli hluboce vypadající škrábance. Později jsme odhalili, že jde o vrypy do speciální fólie, kterou je potaženo tvrdé sklo Gorilla Glass. To má zřejmě zvýšit jeho pružnost a schopnost odolat pádům. (Stejné řešení jsme viděl například u Sony Xperie Z1.) Příliš nás to ale nepotěšilo. Škrábance skutečně vznikly extrémně snadno, odstranění fólie přitom není vůbec snadné, nehledě na to, že tato zřejmě plní nějaký účel.

V zadní části krytu najdete místo pro uchycení poutka, to v této kategorii není neobvyklé Test odolných smartphonů: Aligator RX430 eXtremo Dual   Neobvyklé tlačítko reset může někdy přijít vhod Nepopsané tlačítko bohužel nemá žádnou funkci, ani mu nejde nastavit

Na těle přístroje najdeme několik nezvyklých prvků. Kromě velmi robustních krytek pro sluchátka a napájecí/datový microUSB konektor je to také tlačítko Reset. To se může někdy hodit, jeho přítomnost na smartphonu s Androidem je ale značně nezvyklá. Ocenili jsme, že je prostor kolem microUSB konektoru dostatečně velký, takže je možné smartphone napájet libovolným kabelem, což v této kategorii oplášťovaných přístrojů není vždy samozřejmostí.

Největší, nejtěžší a nejodolnější telefon, který jsme kdy testovali

Kromě tlačítek pro ovládání hlasitosti najdeme na levé hraně také nepopsané tlačítko. U tohoto typu telefonu by dávalo smysl, kdyby šlo o SOS tlačítko pro rychlé přivolání pomoci. V českém návodu se bohužel dočteme, že je nevyužito, má prý přidělenu funkci jen pro některé trhy. Nastavit vlastní funkci se nám nepodařilo, což je velká škoda. Tlačítka jdou ztuha, ale ne přespříliš. Potěšilo nás také hardwarové tlačítko v dolní části pro návrat na hlavní obrazovku (Home), další dvě standardní tlačítka pro ovládání OS Android jsou již dotyková.

Test odolných smartphonů: Aligator RX430 eXtremo Dual
Test odolných smartphonů: Aligator RX430 eXtremo Dual

K SIM kartám a microSD slotu se dostanete po odmontování zadního krytu – v balení je k dispozici mikro šroubovák. Kryt je speciálně konstruován a pomáhá zachytit energie z nárazů. Baterii není možnost uživatelsky vyměnit (proto to talčítko Reset), naštěstí má vysokou kapacitu 2 800 mAh, což by mělo zajistit aspoň dva dny plného provozu. Aligator měl největší displej v testu (4,3"), pochlubil se také nejvyšším rozlišením i nejlepší kvalitou. Na poměry odolných telefonů nás velmi potěšily barvy i pozorovací úhly (panel IPS).

Plusy / mínusy
kvalitní IPS displej hmotnost, rozměry
odolnost nevyužité tlačítko
design fólie na displeji

3. Samsung Galaxy Xcover 2 a 4. Cat B15

3. Samsung Galaxy Xcover 2

Do testu jsme zařadili také druhou generaci modelu Samsung Xcover. Oproti ostatním modelům v tomto testu vypadá skoro jako normální smartphone. Na druhou stranu ve srovnání s normálními Samsungy vypadá jako hráč rugby mezi normálními lidmi. Důležitější je ale certifikace pro stupeň krytí IP67. V hloubce jednoho metru pod vodou by měl bez problémů vydržet 30 minut, je také plně odolný proti prachu. Odolností proti pádům a vibracím se sice korejský výrobce nechlubí, přístroj ale rozhodně vydrží víc než běžný smartphone.

Samsung Galaxy Xcover 2
displej  4,0", 480 × 800 px, Super AMOLED

Test odolných smartphonů: Samsung Galaxy Xcover 2

procesor Cortex A9 (2× 1,0 GHz)
čipset
STE U8500
operační paměť
1 GB
interní paměť    4 GB
konektory a sloty
microUSB, SIM, 3,5mm audio
bezdrátová konektivita
GSM, GPRS, EDGE, HSPA, Bluetooth, aGPS, Glonass
Wi-Fi
802.11 b/g/n
systém Android 4.1
fotoaparát 5 Mpx (zadní, autofokus), LED blesk, 0,3 Mpx (přední)
akumulátor 1 700 mAh
další poutko, tlačítko fotoaparátu, pojistka krytu baterie
v balení nabíječka, USB kabel
odolnost IP67, voděodolný do 1 m do 30 min, odolný proti prachu
rozměry 131 × 68 × 12 mm
hmotnost 149 g
cena 5 599 Kč
hodnocení
zpracování a odolnost 77 % 83 %
  ergonomie a design 92 %
displej a multimédia 86 %
hardware a funkce 78 %

Samsung tedy rozhodně není ze všech modelů nejodolnější, zato je ze všech nejmenší a nejlehčí. A také pořád trochu vypadá jako normální smartphone. Jak je na tom v ostatních disciplínách? Některé zdroje tvrdily, že displej je typu TN, podle pozorovacích úhlů a barev jde ale zřejmě o některý z AMOLEDů z dílny Samsungu. V konkurenci kvalitních IPS sice nezářil, na odolný telefon jde ale o příjemný standard. Co se zvuku týče, byl telefon na špici, hravě předčil i mnohé high-endové telefony.

Všechna tlačítka jsou hardwarová, nechybí ani speciální klávesa pro foťák Skvěle vyřešený držák na poutko. Je elegantní a nenápadné, přesto nenarušuje voděodolnost přístroje Test odolných smartphonů: Samsung Galaxy Xcover 2  Nezvykle řešený zámek krytu, který ale plní svou funkci. Odemknete jej i prstem

Zpracování i design jsme velmi ocenili, bonusové body jsme přidělili zejména za tlačítka  – všechna jsou hardwarová, nechybí ani samostatná spoušť fotoaparátu. Fyzická tlačítka se dnes již málo vidí, u odolňáku, kde je velká šance, že jej budete chtít ovládat v rukavicích, to oceňujeme dvojnásob. Zajímavě je řešen také zámek zadního krytu. Pod ním najdete slot pro microSD kartu a také klasickou SIM kartu. Samsung je jediný v testu, který nenabídl místo pro dvě SIM. Pro osazení karet musíte nejprve vyjmout 1 700 mAh baterii. Díky ní je sice telefon lehký, v silné zátěži ale někdy nevydrží ani celý den.

Nejlevnější model v testu, který vypadá téměř jako normální smartphone

Konektor microUSB najdete pod krytkou ve spodní části, je však zasazen trochu hlouběji pod ochraným obalem, nedostanete se tak k němu se všemi kabely – jen s těmi, co mají tenký plast kolem samotného kovového konektoru. Díky tomu, že Samsung není postaven na platformě MediaTek, tak jako ostatní účastníci testu, nabízí jako jediný kromě aGPS také podporu družicového systému Glonass. Ve výkonových testech se na čtyřjádra v podání Alegatora a Evolvea nedotáhl, při běžném používání je ale dostatečně svižný.

Doporučit ho můžeme uživatelům, kteří nechtějí odolné monstrum, ale přesto hrozí, že jim telefon občas zmokne nebo se zapráší. Je elegantní, dobře zpracovaný, relativně skladný, a navíc stojí výrazně méně než jeho konkurenti v tomto testu. 

Plusy / mínusy
rozměry, hmotnost, design výdrž
zvuk, Glonass nejnižší odolnost
hardwarová tlačítka, cena jediný SIM slot

4. Cat B15

Oblíbený Cat v barvách slavné firmy Caterpillar jsme již testovali v časopise Extra PC, dokonce jsme mu udělili ocenění Extra Tip. Od té doby ale uteklo hodně vody a na trhu se objevilo několik konkurentů. Ve srovnání s nimi už dnes Cat tolik nezáří, a to doslova. Nejvíce totiž zaostává jeho TN displej, který nenabízí ani přesvědčivý jas, ani uspokojivé pozorovací úhly. Zcela nejslabší byl také po stránce výkonu, kvůli starší čipové sadě a 512 MB operační paměti propadl zejména v grafickém výkonu. Není tedy ideální volbou pro kapesní hráče. Příliš nás nepotěšil ani chrastivým zvukem reproduktoru, s dodávanými handsfree sluchátky už to naštěstí bylo lepší.

Cat B15
displej  4,0", 480 × 800 px, TN, Gorilla Glass

Test odolných smartphonů: Cat B15

procesor Cortex A9 (2× 1,0 GHz)
čipset
MediaTek MT6577
operační paměť
512 MB
interní paměť    4 GB
konektory a sloty
microUSB, 2× SIM, 3,5mm audio
bezdrátová konektivita
GSM, GPRS, EDGE, HSPA, Bluetooth 3.0, aGPS
Wi-Fi
802.11 b/g/n
systém Android 4.1
fotoaparát 5 Mpx (zadní, autofokus), 0,3 Mpx (přední)
akumulátor 2 000 mAh (Li-Ion)
další ovládání mokrým prstem, možnost dokoupit držák na pásek, náraz absorbující kryt na displej
v balení nabíječka, USB kabel, sluchátka, náhradní krytka audio konektoru
odolnost IP67, voděodolný do 1 m do 30 min; odolný proti prachu;  MIL-STD-810G, odolnost proti nárazu, pádu (1,8 m), vibracím (kategorie 4)
rozměry 125 × 70 × 9,3 mm
hmotnost 170 g
cena 7 990 Kč
hodnocení
zpracování a odolnost 83 % 78 %
  ergonomie a design 85 %
displej a multimédia 65 %
hardware a funkce 71 %

Cat určitě není úplně k zahození. Stále totiž ještě nabízí zajímavý kompromis mezi brutálním odolným monstrem a klasickým smartphonem. Oproti Aligatoru a Evolveu vypadá ještě relativně skladně, přitom si s nimi, co se týče odolnosti, rozhodně nezadá. Jako jediný je kromě IP67 certifikovaný také pro vojenský standard MIL-STD-810G, který zahrnuje odolnost proti vibracím a pádu z 1,8 metru. To, že je za běžných podmínek v podstatě nerozbitný, ostatně víme i z minulého testu. 

Test odolných smartphonů: Cat B15 Test odolných smartphonů: Cat B15 Efektní žlutá tlačítka se v hliníkovém rámu skutečně vyjímají Zajímavě řešený zámek zadního krytu. Jeho odejmutí je velmi pohodlné

Telefon může případné kupce zaujmout také designem a zpracováním – vypadá prostě skvěle. Pogumovaná záda se stylovým nápisem jen tak nepřehlédnete, líbí se nám také zářivé žlutá tlačítka na hliníkovém rámu. Uprostřed mezi tlačítky pro regulaci hlasitosti najdete klávesu pro aktivaci fotoaparátu, která pak slouží jako spoušť. V horní části najdete vypínač, vedle něj pak krytku audiokonektoru. Zajímavostí je, že v balení je pro jistotu jedna náhradní. Asi má tendenci se ulamovat. Mezi neobvyklé funkce patří speciální technologie sledování prstu, která umožňuje přístroj pohodlně ovládat, i pokud má mokrý displej. Spolu s voděodolností to z Catu činí ideální telefon pro plavčíky a jiné mokré profese.

Kdysi nejlepší odolný telefon na trhu má dnes již dospělou generaci konkurentů

Tlačítka pro ovládání operačního systému jsou umístěna tradičně dole a jsou už bohužel dotyková. I přes výrazně nejnižší výkon je telefon dostatečně svižný; pokud systém někdy reaguje se zpožděním, je to dáno spíš silnou ochrannou vrstvou displeje. To ale také není nic pozitivního.

KL24

Test odolných smartphonů: Cat B15
Test odolných smartphonů: Cat B15

Oproti nabušeným odolňákům v tomto testu chybí Catu dioda foťáku, která může posloužit jako svítilna, a také digitální kompas. Přeci jen se počítá s tím, že jde o telefon pro outdoorové nadšence. K telefonu si můžete dokoupit šikovný otočný klip na pásek nebo speciální, nárazy pohlcující fólii na displej.

Plusy / mínusy
vzhled vyšší cena, nízký výkon
poměr hmotnost/odolnost chybí LED světlo, chybí digitální kompas
ovládání mokrého displeje schovaný USB konektor, displej, operační paměť

Byl pro vás článek přínosný?