Hlavní navigace

Nestlé vyvíjí automaty na vitamíny, minerály a živiny, které známe ze Star Treku

25. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Iron Man je postava z komiksů a velmi oblíbené filmové trilogie. A také nový program, který zahájila firma Nestlé. Její ambice možná změní způsob, jakým se stravujeme. Vědci vyvíjí nástroje, s nimiž budou analyzovat a měřit úrovně vitamínů a živin, které tělo potřebuje ke své činnosti. Cílem je vyrobit výživové doplňky určené pro individuální potřebu.

Projekt by neměl být nepodobný Nespressu, které už nějaký ten pátek pro nás vyrábí nápoje s kofeinem. Je otázka, jestli bychom do sebe minerály a vitamíny dostávali tekutou formou. Automat na výrobu a výdej individuálních přídělů živin bude ve vývoji pravděpodobně mnoho let.

 

Vědci se v rámci programu Iron Man snaží najít pojítko mezi deficitem minerálů či vitamínů a nemocemi jako cukrovka, rakovina atp. Případné nedostatky látek, které by vám mohly způsobit nějaký zdravotní problém, byste díky Iron Manovi doplnili. Ian Macdonald z univerzity v Nottinghamu v úspěšné výsledky projektu příliš nevěří.

Potenciální výsledek zní navzdory tomu zajímavě. Nové zařízení by se mohlo stát běžnou součástí domácího vybavení jako mikrovlnná trouba. Podobný nástroj na tvorbu výživných přídělů jsme viděli např. ve Star Treku. Bude někdy myšlenka úspěšně zrealizována? Ať budou mít pravdu skeptici, nebo naopak Nestlé, jsme zvědaví, jak to dopadne.

Zdroj: Bloomberg via The Verge

Autor článku