Hlavní navigace

Netbook od Intelu oficiálně

30. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco tehdy se jednalo o spekulace, dnešní oficiální vyjádření Intelu jim učinilo přítrž. Nejdříve Intel vyřešil názvosloví: zatímco dnes představený notebook se jmenuje Classmate PC (tedy stejně, jako předchozí koncept notebooku), zatímco názvem Netbook Intel označuje tuto novou třídu levných přenosných zařízení.

Classmate PC je postaven okolo procesoru Intel Celeron M jako konkurenční Asus Eee PC, nabízí bezdrátovou síť, devítipalcovým displeje, 512 MB operační paměti, webkameru a 30 GB pevný disk. Intel Classmate PC podporuje jak Windows XP, tak i různé varianty operačního systému Linux.

Fotogalerie: Intel Classmate PC

(celá galerie)

Tento "netbook" je určen přímo pro použití dětmi: jeho tělo je plastové, obalené polstrovanou kůží a například klávesnice je odolná proti vodě. Součástí je také výukový software dostupný v osmi světových jazycích.

Podle Intelu bude příští generace tohoto počítače vybavena novým procesorem Intel Atom, který zlevní jeho výrobu a přinese delší výdrž na akumulátoru (ale ve srovnání se současným procesorem zřejmě za cenu nižšího výpočetního výkonu). Termín uvedení na trh i konečnou cenu materiály Intelu prozatím nesdělují.

 Odkazy k tématu: první informace o Intel Netbooku