Hlavní navigace

Netflix, filmová a televizní studia zakládají obří protipirátskou alianci

16. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Špičky v oboru, přední televizní a filmové společnosti plus ryze internetové televize založily protipirátskou alianci ACE (Alliance for Creativity and Entertainment). Třicet evropských a amerických společností chce chránit trh s legálním obsahem a bojovat s pirátskými kopiemi. Ty připravují tvůrce o peníze a distribuce na pokoutných webech může ohrozit i počítače. Třetina pirátských webů prý podle ACE obsahuje malware.

ACE tvrdí, že je na světě přes 480 legálních streamovacích služeb. Piráti ale dokážou tamní obsah získat a sdílet v řádu dní a někdy i hodin. Jen za minulý rok si lidé podle odhadu stáhli 5,4 miliardy pirátských filmů a seriálů přes P2P sítě. Nelegální streamovací servery za stejnou dobu zaznamenaly přes 21 miliard návštěv.

Aliance již najímá právníky, spolupracuje s MPAA a členové dají dohromady vlastní know-how, kterým s pirátstvím bojovali samostatně. Na scénu tak zřejmě přijdou i dohody s poskytovateli připojení k internetu nebo místními protipirátskými svazy, jako je u nás ČPU.

MMF24

Snad ACE najde inspiraci v hudebním průmyslu. Tamní streamovací služby jsou široce dostupné, poskytují velké katalogy obsahu a mají tak atraktivní ceny, že pirátství v tomto oboru klesá. Dokud ale filmové a televizní služby budou drahé a budou klást platícím uživatelům tolik klacků pod nohy, že sehnat pirátský obsah bude jednodušší, těžko na tom ACE něco změní, i kdyby měla milion právníků.

Všichni členové ACE: Amazon, AMC Networks, BBC Worldwide, Bell Canada and Bell Media, Canal+ Group, CBS Corporation, Constantin Film, Foxtel, Grupo Globo, HBO, Hulu, Lionsgate, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Millennium Media, NBCUniversal, Netflix, Paramount Pictures, SF Studios, Sky, Sony Pictures Entertainment, Star India, Studio Babelsberg, STX Entertainment, Telemundo, Televisa, Twentieth Century Fox, Univision Communications Inc., Village Roadshow, The Walt Disney Company, and Warner Bros. Entertainment Inc.