Hlavní navigace

Netflix zveřejnil ideální nastavení obrazu televizorů

28. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technologie obsažené v televizoru pro vylepšení obrazu mají často opačný efekt. Dokonale hladký a kontrastní obraz s přesaturovanými barvami totiž vůbec nevypadá přirozeně. Dynamický režim, doplňování snímků pro zvýšení plynulosti, to všechno vylepšuje obraz po technické stránce, ale v kině to prostě z nějakého důvodu vypadá lépe. A není to jen velikostí plátna. Někdy stačí lépe nastavit televizor a ignorovat přednastavené „vylepšení“.

Asi nejhorší je tzv. telenovelový efekt, který má každá značka televizorů pojmenovaný jinak. I hollywoodský trhák s ním vypadá jako televizní inscenace z osmdesátých let. Proti tomu se ozval dokonce i Tom Cruise.

Dalším problémem jsou režimy obrazu. Přednastavený bývá Standard nebo Dynamický, ale správné barvy získáte spíše v režimu Kino/Cinema. Platí to pro sledování jakéhokoliv obsahu, jinak sledujete jiný obraz, než tvůrce obsahu zamýšlel. Z tohoto pohledu jsou kromě Kina vhodné jen režimy Sport a Hry (kvůli latenci).

Nyní se přidal i Netflix a ten má v televizním světě nějakou váhu – jeho dedikované tlačítko je přítomné skoro na všech dálkových ovladačích. Kromě toho, že se ve špičkových modelech televizorů od Sony objevil „Netflix Calibrated Mode“ zveřejnil doporučené nastavení pro většinu značek televizorů. Od těch zřejmých až po podrobnější.

Tři základní nastavení

  • vypnutí funkce Motion Smoothing/Interpolace. U každého výrobce se funkce jmenuje jinak a způsobuje onen známý telenovelový efekt.
  • nastavte barevnou teplotu na Normal. U teplých či studených barev budete mít spektrum posunuté do červena či do modra. Jen u některých modelů může tohle nastavení pomoci, ale spíše jen kvůli tomu, že výrobce má teplotu barev posunutou špatně už z výroby
  • zapněte HDR. Tuhle technologii už má řada televizorů a pokud ji necháte deaktivovanou, nebo třeba připojíte přehrávač přes jiné HDMI, které HDR nepodporuje (od 2.0a výše), budete barevně ochuzeni. Zrovna Netflix patří mezi zdroje obsahu, kde HDR využijete

Měli jste problém s nastavením obrazu?

Obecné nastavení

Režim obrazu: Cinema nebo Film (ne Sports, Vivid, Dynamic apod.)
Ostrost: 0% (Tohle je důležité, přesto někdy u Sony znamená vypnuto 50 %)
Podsvícení: Obvykle 100 % během dne
Kontrast: 100 %
Jas: 50 %
Barvy: 50 %
Odstín: 0 %
Gamma: 2.2 (nebo 0, pokud televizor nemá rozsah 1.8 až 2.9)
Barevný nádech (G/R): 50 %

Samsung

Dynamický kontrast: Off
Tóny černé: Off
Flesh Tone: 0
Gamma: 0
Motion Lighting: Off
Digital Clean View: Off
Smart LED: Off

CS24

LG

Super Resolution: Off
Dynamic Color: Off
Clear White: Off
Motion Eye Care: Off
TruMotion: Off
Real Cinema: Off

Sony

Redukce šumu: Off
MPEG redukce šumu: Off
Redukce bodového šumu: Off
Reality Creation: Off
Smooth Creation: Off
Motionflow: Off
CineMotion: Off
Black Corrector: Off
Auto Light Limiter: Off
Clear White: Off
Živé barvy: Off
Vylepšení detailů: Off
Vylepšení okraje: Off
SBM: Off

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.