Hlavní navigace

Netflix se možná inspiruje u pirátů. Zvažuje P2P streaming

28. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Světově nejznámější online videopůjčovna už možná nebude veškerý provoz obsluhovat ze svých serverů, ale využije k tomu i počítače svých uživatelů. Napovídá tomu náplň práce u pozice, kterou Netflix zrovna obsazuje. Firma hledá experty přes P2P technologie, kteří by jí je pomohli nasadit ve velkém měřítku.

Responsibilities

  • Research and architecture of large scale peer to peer network technology as applicable to Netflix streaming.
  • Liaise with internal client and toolkit teams to integrate P2P as an additional delivery mechanism.
  • Design and develop tools for the operation of peer to peer enabled clients in a production environment.

Netflix má v Americe 33 milionů uživatelů a jeho datový provoz činí ve špičkách až 30 % celého tamního internetu. Spravovat takový traffic centralizovaně je náročné i nákladné a firma by přechodem na P2P model mohla hodně ušetřit. Sama by i nadále udržovala video na svých serverech, ale diváci by obsah zároveň stahovali i od jiných uživatelů.

Nároky přitom ještě porostou. Netflix už streamuje obsah v rozlišení 4K s datovým tokem přes 15 Mb/s. To není problém u televizního broadcastu. Ale u videa, které nezávisle na sobě sledují miliony lidí, rostou požadavky lineárně.

Hledání člověka do této pozice nemusí nic znamenat, Netflix také může celou akci odpískat. V minulosti už na P2P modelu fungoval Skype a donedávna i Spotify. Obě služby toho nechaly, protože se to nelíbilo uživatelům. Udělat z uživatelů další síťové uzly přitom není špatný nápad, jen z toho musí mít užitek i ti, jejichž internetové linky se P2P účastní. Třeba slevou na předplatném.

CS24

 

Zdroj: ArsTechnica