Hlavní navigace

Netflix zdražuje a není sám. Jak zůstat s cenou pod 200 Kč?

11. 9. 2024

Sdílet

Zdroj: Cnews
Netflix od 9. října zdražuje tarify i pro současné předplatitele. Pro ty nové cenu zvýšil už v srpnu. Stále je tak (mimo základní tarif) nejdražší streamovací službou. Zdražují i ostatní a zůstat s platbou pod symbolickou částkou 200 Kč jde stále hůře.

Pokud si chcete předplácet služeb více, můžete se při kombinaci čtyř zahraničních a dvou českých dostat velmi snadno přes tisíc korun. Jak platit méně?

Kromě „sdílení“ účtu lze ušetřit například při platbě za rok dopředu, což nabízí Max, Disney+ a SkyShowTime (ten se spokojí i s půlroční platbou). Pokud jste ale zvyklí si předplatit vždy jen na kratší období, kdy pak sjedete všechny seriály a zase službu na čas opustíte, tato sleva není dostupná.

Nejvíce šetří ti z vás, kteří využili akce HBO či SkyShowTime, a pokud si službu nezruší, mají napořád slevu 33, respektive 50 %. Ušetřit jde i u tarifu s reklamou, což u nás zatím nabízí jen SkyShowTime. U něj se při vhodné kombinaci dostanete i na méně než polovinu ceny.

Nutno podotknout, že určité reklamy uvidí diváci i v tarifech bez reklam. Operátoři je nazývají upoutávkami na jiné filmy a proti běžným reklamám jsou mnohem kratší.

Sdílení Netflixu legálně: Tři domácnosti po 192 Kč

Samotné sdílení účtu s někým mimo domácnost jde proti podmínkám služby a poskytovatelé to začínají stále více hlídat. Netflix nabízí možnost až dvou kamarádů k účtu za příplatek 99 Kč za jednoho.

Vám se to vyplatí jen v případě, že vám za to kamarád bude přispívat více než onu stovku, respektive když se třeba budete dělit o celý účet (ovšem počet streamů vyvážený nebude).

U prostředního tarifu Standard jde přidat jeden kamarád, se kterým se dostanete na cenu 408 Kč. Když se rozdělíte, platíte každý 204 Kč, přičemž vy máte dva streamy a kamarád jeden.

U tarifu Premium lze takto přidat známé dva, a když celkovou cenu 577 Kč podělíte třemi, jste na 192 Kč. Opět ale jen jeden z vás bude mít více než jeden stream.

Autor: Netflix, koláž Cnews.cz

Levnější služby

Pokud je pro vás prémiový Netflix už moc drahý, jsou tu levnější služby. Při roční platbě se lze pod dvě stovky dostat i u Disneyho a Maxe, ale lze jít ještě níž.

SkyShowTime s reklamou při půlroční platbě budete mít za 105 Kč a takový Prime Video od Amazonu stojí jen 79 Kč.

Pak jsou tu ještě české služby Voyo za 159 Kč či Prima+ za 149 Kč (nebo 99 Kč s reklamami a jen 720p). Jejich obsah a cílová skupina jsou trošku jiné, v počtu předplatitelů se však před světovými službami nemají za co stydět.

O2 TV láká uživatele, aby vyměnili HBO Max za české Voyo Přečtěte si také:

O2 TV láká uživatele, aby vyměnili HBO Max za české Voyo

Více televizorů naráz a 4K HDR?

Pokud naopak chcete hlavně kvalitu, rozlišení 4K umí zatím jen Netflix, Disney+ a Max (jen některé tarify a ne nutně u celého obsahu). Vyšší počet streamů je pak užitečný nejen pokud máte doma více televizorů, ale i pro přehrávání na mobilech či notebooku.

Netflix zdražil o 20 %

Netflix nabízí tři tarify, které se liší kvalitou obrazu (i zvuku) a počtem možných současně zapnutých zařízení. Původní ceny 199/259/319 Kč navýšil o 19 až 20 % a levnější tarif s reklamou v Česku zatím nenabízí.

Základní tarif Basic za 239 Kč má rozlišení pouze 720p a filmy lze sledovat v jeden okamžik jen na jednom zařízení.

Prostřední tarif Standard za 309 Kč již nabízí rozlišení Full HD a možnost dvou souběžných streamů. Nejvyšší tarif Premium za 379 Kč pak umí 4K a čtyři souběžné streamy.

Pro tyto dva tarify lze také přikoupit další uživatele (nejvýše dva), který s vámi již nemusí být v jedné domácnosti. Za jednoho takového kamaráda připlatíte 99 Kč.

Max zdražil o 10 %

Streamovací služba od HBO zdražila v květnu v souvislosti s přechodem na novou platformu (HBO Max → Max). Cena se zvedla ze 199 Kč na 219 Kč pro tarif Basic, ve kterém nabízí rozlišení Full HD a dva souběžné streamy.

Vyšší tarif Premium za 299 Kč pak umí rozlišení 4K a až čtyři streamy. U obou tarifů lze ušetřit při roční platbě, kdy vás to po přepočtu na měsíc vyjde na 182,5 Kč, respektive 249,9 Kč.

Pokud si Max platíte přes Apple, lze si k tarifu Premium přikoupit ještě balíček Sport za 70 Kč. Uživatelé z počátku zavedení služby mohou mít stále 33 % slevu.

Disney+ zdražil o 20 %

Disney naposledy zdražovalo v listopadu loňského roku. Ze 199 Kč zvýšilo cenu svého jediného tarifu na 239 Kč. Za to nabídne rozlišení 4K a čtyři souběžné streamy. Ušetřit lze při roční platbě, kdy vás jeden měsíc vyjde na 199 Kč.

Letos v říjnu/listopadu má navíc zdražit na 299 Kč, což při roční platbě bude znamenat 249 Kč. K tomu zavede i nový tarif Standard za 199 Kč, který bude nabízet nižší rozlišení Full HD a dva souběžné streamy. Také přijde o zvuk Dolby Atmos.

SkyShowTime zdražil o 22 %

V dubnu došlo k navýšení ceny ze 179 Kč na 219 Kč. Pro uživatele, kteří před časem využili akci, platí stále 50 % sleva ze základní ceny.

Základní tarif Standard Plus (to plus znamená bez reklam) nabízí dva souběžné streamy a rozlišení Full HD. Při půlroční či roční platbě lze ušetřit, a za měsíc vás tak služba vyjde na 146,6 Kč.

SkyShowTime má v Česku i tarif Standard s reklamou, který zároveň umí jen jeden souběžný stream. Dáte za něj 156 Kč, respektive při půlroční platbě 104,9 Kč.

Prime Video

Amazon v Česku stojí 79 Kč, a jde tak zřejmě o nejlevnější streamovací službu. Počty filmů a seriálů jsou zde však také nižší. Netflix má kolem 7 tisíc pořadů, zatímco Amazon zhruba tisícovku. Stejně tak SkyShowTime.

Shrnutí nejlevnějších možností jednotlivých služeb:

Netflix: 239 Kč (tarif Basic), nebo 192 Kč (sdílení tarifu Premium mezi třemi lidmi)

Max: 183 Kč (tarif Basic při roční platbě), nebo 147 Kč (pokud máte věrnostní bonus 33 %)

Disney+: 165 Kč (tarif Standard při roční platbě) (lze od října 2024)

MMF24

SkyShowTime:105 Kč (roční platba tarifu s reklamou), nebo 109 Kč (pokud máte věrnostní bonus 50 %)

Prime Video: 79 Kč (standardní cena)

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.