Hlavní navigace

Netgear na veletrhu IFA 2012: Ve znamení technologie powerline

13. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Veletrh spotřební elektroniky IFA 2012 si mnohé společnosti vybírají jako ideální místo pro představení nových produktů. Po relativně nezáživném létu se tak mohou technologičtí fajnšmekři opět radovat. Většinu toho zajímavého z IFA jsme vám už ukázali minulý týden, na jednoho výrobce jsme však trochu pozapomněli.

Na IFA 2012 totiž nechyběl ani Netgear, a rozhodně nelenil – na veletrhu představil hned několik nových produktů, většina z nich souvisí s technologií powerline adaptérů, nicméně jejich použití poměrně výrazně rozšiřuje.

 

Jedním z nejzajímavějších modelů je hudební powerline extender XAUB2511. Ten umožňuje hned několika variant použití. Samozřejmě jej lze použít pro rozšíření lokální sítě pomocí elektrického vedení v domácnosti, obsahuje však i USB konektor, který lze použít pro připojení tiskárny či pevného disku a sdílet po síti. Tou nejzajímavější možností je ale propojení vzdálených reproduktorů a chytrého mobilu či tabletu. Adaptér je navíc proveden jako „pass-through“, nepřijdete tedy ani o volnou zásuvku. Rychlost připojení mezi dvěma zařízeními je 100 Mb/s (adaptéry mezi sebou komunikují rychlostí 200 Mb/s).

XAVB5602 sice nenabízí konektor USB, zato ale obsahuje hned dva konektory Fast Ethernetu. Do jediné zásuvky tak připojíte dvojici zařízení bez nutnosti dalšího switche. Adaptéry jsou schopny mezi sebou komunikovat rychlostí 500 Mb/s.

XWNB5601 a XWNB5201 pak nabízejí velice šikovný způsob šíření Wi-Fi signálu. Na jedné straně adaptér signál přijme, pomocí elektrického vedení jej předá dalšímu adaptéru, který je schopen opět vytvořit Wi-Fi síť, a to i tam, kde byste se s jediným bezdrátovým zařízením jen těžko dostali. Wi-Fi část podporuje standard 802.11b/g/n s rychlostí až 300 Mb/s.

 

Poslední novinkou není žádný powerline adaptér, nýbrž ADSL2+ router DGND3700B. Bezdrátová část nabízí dvoupásmový provoz (300 Mb/s v pásmu 2,4 GHz, 450 Mb/s ve vyšším, 5GHz pásmu). Pro kabelové spojení nabízí čtyři gigabitové porty Ethernet. Pro kompletní pokrytí potřeb má router i dvojici USB portů. Trochu nepochopitelně router nepodporuje moderní VDSL.

KL24

Pokud vás některá z výše zmíněných zařízení zaujala, vězte, že je zatím zakoupit nelze. Společnost Netgear však pilně plní sklady a všechny představené novinky chce mít na trhu ještě letos. Konkrétní ceny představeny nebyly.

Zdroj: TZ

Byl pro vás článek přínosný?