Hlavní navigace

Netgear slibuje rychlou Wi-Fi i na zahradě. Nebude to však levné

Sdílet

Zdroj: Redakce
Netgear v roce 2016 představil řešení Orbi

, které by mělo Wi-Fi mesh sítě sestávající z několika satelitů zpopularizovat také v domácnostech. Nově představený outdoorový satelit Orbi RBS50Y pak slibuje, že kvalitně pokryje i venek. Netgear mluví o dodatečném pokrytí až 230 m².

Satelit je pochopitelně vodě- a prachuodolný (IP56) a stejně jako ostatní satelity Orbi bude potřebovat řídicí router a pak už jen volnou elektrickou zástrčku. Satelity se s routerem spojují nezávislým 5GHz kanálem (Wi-Fi 802.11ac, 4×4 MIMO, rychlost až 1,7 Gb/s), takže není zpomalováno pásmo, ke kterému se připojují notebooky, mobily, tablety apod. Pro ně jsou určené zvláštní 2,4GHz a 5GHz sítě Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s 2×2 MIMO (rychlosti 400 + 866 Mb/s). Ethernetový port venkovní satelit bohužel nenabízí.

KL24

Tak jako indoorové satelity se ten venkovní bude párovat stisknutím tlačítka nebo nastavení přes mobilní aplikaci. Mesh se postará o nepřerušující roaming, takže při pohybu po domě nebo zahradě budete stále připojeni k jedné síti, i když postupně z různých satelitů. Nastavit lze i zvláštní Wi-Fi pro hosty. Specialitou venkovního satelitu je integrované ambientní světlo (lze jej vypnout).

Netgear si nechá královsky zaplatit. V USA už Orbi RBS50Y zamířilo do obchodů za cenu 330 dolarů (8500 Kč s DPH). Indoorová sada Netgear RBK53-100PES sestávající z routeru a dvou satelitů se prodává od 15 000 Kč. Router i satelity je ale možné kupovat rovněž samostatně.

Byl pro vás článek přínosný?