Hlavní navigace

Netgear představil Wi-Fi router, který pokryje celý dům. Na cenu se raději neptejte

Sdílet

Zdroj: Redakce

Řešíte problém, jak bezdrátovou sítí pokrýt celý dům s několika poschodími a navíc ještě třeba zahradu. Netgear představil jednoduché (a drahé) řešení. Jmenuje se Orbi. Jde o sadu routeru a satelitu, které pokrytí až 370 m². Říkáte si, že pokrytí můžete rozšířit pomocí Wi-Fi extenderů? Orbi funguje na trochu jiném principu.

Netgear Orbi

Extender (jinak též repeater/opakovač) sice zvýší dosah signálu, ale obvykle pak klesne rychlost celé sítě na polovinu. Orbi je založeno na mesh síti. Router se satelity komunikuje na zvláštních kanálech, takže se nezpomaluje propustnost sítě pro uživatele. Satelity a router se navíc chovají jako jedna roamingová síť, uživatel proto nebude vnímat žádné přepojování.

Netgear na řešení spolupracoval s Qualcommem a označuje jej zavádějícím názvem tri-band. Pásma jsou totiž ve skutečnosti dvě, tři jsou pouze rádia (jedno v pásmu 2,4 GHz, dvě v 5 GHz). Orbi podporuje standard Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s MU-MIMO a beamformingem, takže dokáže zesílit signál v místech, kde je to potřeba.

" width="640" frameborder="0" height="360">

Přes 2,4GHz pásmo lze přenášet data rychlostí až 400 Mb/s, přes „uživatelské“ 5GHz pásmo pak až 866 Mb/s. Satelity a router spojuje 1,7Gb/s linka v pásmu 5 GHz. Uživatel vidí jedno SSID pro celou síť.

Router i satelit jsou na první pohled stejné (a krásné) krabičky, hlavní jednotka se liší pouze v tom, že obsahuje i vstupní WAN konektor pro gigabitovou síť a k tomu tři gigabitové LANy. Satelity mají jen čtyři LANy. V každé krabičce najdeme jedno USB 2.0, šest interních antén, čipset Qualcomm, 512 MB RAM a 4 GB flash paměti.

Netgear Orbi

Orbi podporuje IPv6, dynamické DNS, přesměrování portů a má také rodičovskou kontrolu. Netgear bude rovněž dodávat automatické aktualizace. A cena? První obchody už sadu routeru a satelitu evidují v katalozích za 12 000 Kč. Samotný router bude stát 7000 Kč, samostatné satelity zatím v obchodech nejsou.

 

KL24

Obdobné řešení určené primárně do kanceláří nabízí Ubiquiti pod značkou UniFi (viz naše zkušenosti), u něj jsou jednotlivé satelity propojené ethernetovým kabelem, kterým jsou také napájené. Závislost na kabelu ovšem znamená statickou instalaci. Bezdrátové spojení Netgearu Orbi umožňuje satelity libovolně přenášet.

Zdroj: Qualcomm, Netgear

Byl pro vás článek přínosný?