Hlavní navigace

Netgear uvádí switche pro 2,5Gb/s a 5,0Gb/s Ethernet. I model pro hráče a domácnost

12. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to něco, jak ten čas letí. V prosinci 2016 nám tu povlávala otázka, jestli rok 2017 nebude rokem 2,5Gb/s a 5,0Gb/s Ethernetu – což by po 15 letech gigabitu docela bodlo. Firma Aquantia totiž oznámila síťové karty určené k rozšíření této levnější alternativy desetigigabitu (2,5/5,0Gb/s standard funguje i na starších kabelech Cat 5e) do domácího prostředí. Nicméně rok 2017 byl nakonec rokem, kdy skutečně byly k mání tyto síťové karty, ale ne už switche, ke kterým by se mohly připojit. Ovšem zdá se, že teď by se už situace mohla zlepšit. Na CES 2018 totiž první taktové síťové prvky vystrčily růžky.

Switche, které podporují tzv. „multi-gigabitový“ Ethernet, jak se také 2,5Gb/s a 5,0Gb/s standardu říká, na veletrhu prezentovala firma Netgear. Její portfolio má být údajně už na trhu a kromě těchto poměrně nových „mezirychlostí“ podporuje také 100 Mb/s, 1,0 Gb/s a pozor, i rychlost 10 Gb/s, pokud máte patřičnou lepší kabeláž. Tyto prvky tak dokáží pokrýt i 10Gb/s síťování se síťovkami Acquantia AQtion AQC107 (nebo jinými dražšími 10gigabitovými adaptéry).

Multigigabitový switch Netgear XS724EM Multigigabitový switch Netgear XS724EM

Firma má několik modelů pro firmy s 5–8 porty, které začínají cenou na 199 dolarech (unmanaged model Netgear GS110MX s jen dvěma multi-gigabitovými uplink porty) a končí až na 1149 dolarech (managed typy s funkcí Power-over-Ethernet). Kromě toho nabízí nyní také 12 a 24portové multi-gigabitové switche do racků. Více podrobností najdete v této tiskovce.

Multigigabitové switche Netgear pro byznys sféru Multigigabitové switche Netgear pro byznys sféru

Nicméně kromě těchto firemních záležitostí Netgear přišel i s prvním switchem určeným pro domácnosti a dokonce rovnou i pro hráče.

2,5/5,0/10gigabit na doma

Tento switch se jmenuje Netgear Nighthawk Pro Gaming SX10 (modelový kód GS810EMX) a jde opět o model kombinující multigigabitové rychlosti 5,0 a 2,5Gb/s s podporou 10Gb/s režimu. Je to osmiportový switch (plus dva uplink porty), bohužel ale opět dochází k onomu omezení, že tyto rychlosti jsou dostupné jen u dvou z portů. A pokud použijete funkci teaming, kterou switch umí, pak budete mít rychlé jen jedno rozhraní (podle dokumentace má skutečně teaming fungovat i u těchto dvou rozhraní, takže se dá teoreticky dosáhnout rychlosti až 20 Gb/s). Ovšem podle popisu tyto dva porty mají navíc zrovna roli uplinku. Zbylé porty jsou jen gigabitové. Jde tedy o jakousi první vlaštovku, na které se ještě nedá postavit serióznější síť.

KL24

Multigigabitový switch Netgear Nighthawk Pro Gaming SX10 (GS810EMX) Multigigabitový switch Netgear Nighthawk Pro Gaming SX10 (GS810EMX). LED jsou RGB a nastavitelné...

Tento switch přidává funkce jako nastavitelné RGB odstíny kontrolek (u kterých se dá také regulovat jas a frekvence blikání při aktivitě), což je asi poplatné soudobým představám o herním hardwaru. U zařízení by se měla dát nastavit VLAN a QoS (priority pro herní počítač), k monitorování slouží aplikace Gaming Dashboard. Netgear také slibuje nízké latence. Switch Nighthawk Pro Gaming SX10 také nemá uvnitř žádný ventilátor, na rozdíl od firemních typů, o nichž byla řeč výše. Ty totiž už vyžadují aktivní chlazení.

Cena tohoto zařízení je stanovena na 300 dolarů (s DPH okolo 7800 Kč) a mělo by již být na trhu. Doufejme, že eventuálně se ony 2,5Gb/s, 5,0Gb/s a 10Gb/s porty rozmnoží a bude možné na nich mít v síti více zařízení, když už je začínají integrovat lepší desktopové základní desky. Náročnější uživatelé do té doby budou muset sahat po oněch dražších přístrojích pro byznys sféru.

Byl pro vás článek přínosný?