Hlavní navigace

Nevíte koho volit? Poradí vám volební kalkulačka

9. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na konci týdne čekají Českou republiku krajské a v případě některých okresů také senátní volby. Najít si ve štosu volebních lístků svého favorita není úplně jednoduché a ne každý má čas na to, aby mohl studovat programy jednotlivých politických stran. Pro občany, kteří se ztrácejí ve volební nabídce a zároveň nechtějí promarnit svůj hlas, připravilo občanské sdružení KohoVolit.eu kalkulačku, pomocí níž mohou porovnat své názory s postoji kandidujících partají (a senátorů).

Volební kalkulačka (volebnikalkulacka.cz) obsahuje dvacet různých otázek pro každý kraj a v případě okresů, kde se souběžně volí i do Senátu, také soubor dotazů, na základě kterých volič zjistí názorovou shodu s jednotlivými kandidáty. Otázky ve volební kalkulačce nejsou obecné ve smyslu programových priorit, soustředí se naopak na regionální témata. Uživatel na jednotlivé dotazy odpovídá kladně, nebo záporně, popř. může otázku označit za pro něj nedůležitou. Po zodpovězení otázek má možnost označit pro něj klíčová témata, která zpřesní výsledky kalkulačky. Na konci dotazníku se volič dozví procentuální shodu ve svých postojích s kandidujícími politickými stranami. V případě zájmu si pak může přímo zobrazit postoje partají k jednotlivým tématům.

Volební kalkulačka tak díky poměrně jednoduchému principu množství vzájemných shod v názorech může voliči poskytnout vcelku přesný tip na politické strany, jimž může zodpovědně svěřit svůj hlas. Jelikož si jsou některé partaje v pravém i levém spektru ideově velmi blízké, následuje za voliči názorově nejbližší stranou zpravidla několik alternativ s nevelkým procentním rozdílem. Ve výsledcích si ovšem může prohlédnout shodu s úplně všemi stranami, které vyplnily odpovědi.

A právě v tomto bodě volební kalkulačka částečně naráží – postoje k tématům totiž nevyplnila všechna krajská pléna politických stran. V některých krajích se tak ve výstupu dotazníků nezobrazuje shoda s některými (zpravidla velkými) stranami jako je ODS, ČSSD, TOP 09 a dalšími, tudíž mohou být výsledky částečně zkreslené. Kalkulačce samotné to zazlívat nelze, je to především věcí přístupu regionálních center velkých stran, které zřejmě necítí potřebu účastnit se podobných projektů. Zato malé strany se této přiležitosti chopily, a drtivá většina z nich vyplnila své postoje.

MMF24

 

Politika ovšem není pouze matematika, a tak je od pouhé procentuální shody v názorech vhodné přihlédnout i k předešlým krokům, které jsou nezřídka kdy v přímém rozporu s programy politických stran. V každém případě – krajské (a senátní) volby se konají 12. a 13. října.