Hlavní navigace

New York začal regulovat virtuální měny. Co to znamená pro Bitcoin?

15. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Virtuální měny – zvláště pak nejužívanější Bitcoin – jsou fenomén, který již nemohou přehlížet ani vlády. Většina institucí jako ministerstva financí nebo finanční úřady už také k Bitcoinu veřejně zaujaly postoj a ať už je přístup v té či oné zemi jakýkoli, zpravidla vychází z dosud platné legislativy. Řešit je potřeba především otázku daní a praní špinavých peněz.

New York reguluje Bitcoin – ilustrační obrázek
New York reguluje Bitcoin – ilustrační obrázek

New York na to jde jinou cestou. Světová finanční metropole začala chystat regulaci byznysu s Bitcoinem již před dvěma lety a asi před rokem zveřejnil newyorský úřad pro finanční regulaci první koncept. Po vlně kritiky došlo k dalšímu přepracování a zmírnění, přesto zavede dokument přezdívaný jako BitLicense byrokracii a omezí soukromí. Na druhou stranu to virtuálním měnám dává jistý právní rámec a klientům ochranu.

 

Co BitLicense vlastně reguluje a koho se dotýká? BitLicense upravuje podnikání s virtuálními měnami a od subjektů, které schraňují prostředky cizích osob, vyžaduje licenci. O tu musí každá firma požádat do 45 dnů a nutno říci, že to není zadarmo a byrokracie také není malá. Prakticky vzato tedy regulace komplikuje život všem provozovatelům on-line peněženek, směnáren, burz atd. Dopady na trh samozřejmě není snadné odhadnout, ale vlastně může dojít i k jeho pozitivnímu pročištění.

Zdroj: CoinDesk

Autor článku