Hlavní navigace

Názor k článku Next-gen nástupce konzole Nintendo Switch vyjde už příští rok, prý nemá OLED displej od Jim_Keller - Technicky je A57 o jednu generaci starší jak...

  • 2. 8. 2023 23:00

    Jim_Keller

    Technicky je A57 o jednu generaci starší jak A72 co je dnes v Raspberry Pi 4 (cca 16% IPC rozdíl). Tu mám doma a ta má IPC někde na úrovni FX Bulldozeru AMD, tedy polovinu toho co Zen 2. Ten ARM je na 28 nm a přitom nepotřebuje chladič, prostě holej čip se 4mi jádry a jede jak ďas. Ukaž mi x86 CPU na 28nm jak běží s holým CPU. Docela dobře si pamatuji když se mi na firemním notebooku sekl větrák na 32nm Sandy Bridge 2420M a výkon klesl na 400 MHz a díky throttlingu prakticky na nulu. A to tam byl heatsink a heatpipe. To se fakt nedá vůbec porovnávat jak je ARM účinností úplně jinde, ostatně byl na tohle navržen včetně ISA.

    Úspěch Nintenda Switch není ve výkonném HW, ale v hratelnosti. Swithc je vylepšené Nintendo DS, kterého se taky prodalo neuvěřitelných 150 milionů. a předtím Gameboy. Rodinná hratelnost a záruka veselých herních postaviček Mária spol co můžeš dát do ruky malýmu dítěti a máš záruku že tam nenajde porno jako na Steam Decku. Spoustu rodičů si za tuhle kvalitu připlatí, zvláště pokud sami vyrůstali na NESu.

    Ten původní NES je taky svým způsobem HW zázrak. Super Mario Bros se vlezlo do 32 kB ROM a ten čip v NESu měl jen 2 kB RAM i pro grafiku IIRC. Plynulej scrolling jak na Amize, 5-kanál zvuk, některé hry měli animované pozadí, třeba TMNT2 v prvním levelu ty plameny, a procák to mělo jako C64 nebo Atari 130XE, tedy MOS6502. Neuvěřitelný co ždímali z 8-bitů a miniaturní RAM. U Switche v podstatě dělají to samé. Zajímavé je že ta A57 ve Switchi má 48kB L1i což je o 50% víc než má Zen 4 se 32 kB L1i.