Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Next-gen procesory Applu: M3 má novou architekturu, ale stejně jader. M3 Max je 16jádro (update). Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 10. 8. 2023 14:13

    Jim_Keller

    Tachium Prodigy byl na začátku VLIW aby to potom předělali na více-méně-RISC. O CISCu se ohledně Tachium nemluvilo pokud vím nikdy. Kdybys rozuměl tomu jak funguje CISC, tak bys věděl že CISC a VLIW se vzájemně vylučují (teoreticky by VLIW a CISC asi zkombinovat šel, ale proboha kdo by chtěl kombinovat dvě nejhorší architektury dohromady?).

    Taky by mne zajímalo čeho je evoluce 64-bit ARMv8, když je to úplně nová ISA která vznikla s čistým listem papíru a nemá s 32-bit ARMv7 nic společného (kromě těch třech písmenek v názvu). Možná 64-bit Alpha byla použita jako částečný a vzdálený vzor.

    Sranda je, že i všechny ty starší RISC ISA jsou o několik světelných let modernější než jakýkoliv CISC, zvláště pak x86 CISC z roku 1978. Zatím všechny x86 CISC procáky používají vnitřně RISC jádra. Nějak jsem si nevšimnul, že by nějaký RISC CPU používal vnitřně CISC jádro. Proč by to dělal? Aby trhnul rekord v nejhorší spotřebě při co nejnižším výkonu? :D