Hlavní navigace

Nexus Car? Google možná vytvoří vlastní automobil s umělou inteligencí

26. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Amir Efrati, redaktor deníku Wall Street Journal, píše s odvoláním na své zdroje o budoucnosti autonomních vozů od Googlu. Firma před třemi lety odhalila, že už v ulicích testuje auta, která nepotřebují řidiče. Upravené Toyoty Prius dostaly sadu kamer, radarů a pokročilých navigačních systémů, které se dokážou přizpůsobit aktuálnímu stavu silnici i okolním vozům, a to vše bez asistence člověka. Od té doby už autonomní vozy dostaly „řidičák“ v několika amerických státech, kde už najezdily přes půl milionu kilometrů.

Upravená Toyota Prius nepotřebuje lidského řidiče
Upravená Toyota Prius nepotřebuje lidského řidiče (foto: Google) 

Efratiho zdroje tvrdí, že chce Google navrhnout kompletní nové auto (místo úprav současných vozů), a hledá proto partnery. Velké automobilky prý ale nemají zájem, a tak Google jedná s dodavateli autodílů, se kterými by mohl nový vůz postavit na vlastní pěst. Vážné debaty údajně vede se společností Continental AG, největším výrobcem moto komponent. Podle Efratiho velké automobilky ani nemají o plně robotické vozy zájem. Šéf Daimleru například tvrdí, že chtějí zautomatizovat nudné části řízení, ale nechtějí řidiče ochudit o ty zábavné části.

 

MMF24

Google také podle Efratiho zdrojů hledá, jak autonomní vozy dostat do komerčního nasazení. V plánu je určitě prodej koncovým zákazníkům, ale mluví se také o robotických taxi službách. Ty by Google mohl zavést v některých městech, stejně jako v nich buduje například optické sítě. Není ale jasné, jestli by firma chtěla pouze dodávat vozy a technologie, nebo si vezme na starost i samotné služby zákazníkům. Širšímu zájmu by také pomohlo zlevnění. Současné upravené vozy stojí asi 150 000 dolarů.

Zdroj: Jessica Lessin